Govor Slovenca o ratu u Izraelu izazvao osude javnosti: Evropski zvaničnici napustili salu u znak protesta

|

Slovenačkog filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga povodom rata u Izraelu, govorom je izazvao velike osude javnosti. Najpre je počelo komešanje publike, a nekoliko gostiju je u znak protesta napustilo salu dok je Slovenac govorio. Žižek je rekao da je Izrael na putu da postane diktatura, te da se Palestinci shvataju kao problem.

U Frankfurtu je svečano otvoren 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija ove godine počasni gost. Nastup filozofa koji je bio jedan od govornika na svečanosti, izazvao je veliku pažnju.

Kako Žižek smatra, za Gazu nema rešenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao jevrejskog istoričara i pisca Yuvala Noa Hararija, na putu da postane diktatura.

Napomenuo je i da se Palestinci shvataju kao problem. “Treba pogledati njihovu situaciju, uporediti nešto što izgleda neuporedivo”, izjavio je on, a prenosi N1 Slovenija.

Žižeku se prvo ispred bine, a kasnije i direktno na bini, suprotstavio komesar za antisemitizam Uve Beker, koji je, kako piše nemački list Zeita, nekoliko puta izlazio iz dvorane. Beker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

“Samo čitajući knjige možemo postati svesni situacije“, tvrdi filozof. Kako je dodao, terorizam protiv Izraela je protiv svih vrednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali protiv vrednosti Sajma je i odgađanje dodele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibla.

Pojedini gosti i učesnici glasno su protestovali i napustili salu nakon govora Žižeka, što su mnogi opisali kao neprimereno. Kako je na svom “X“ profilu napisao glavni urednik i publicista izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak protesta iz sale je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Kako piše Harlamov, Žižek je ukazao na prazne reči o dijalogu koje su slušaoci dobili u prethodnim govorima.

“Žižek pokušava da objasni da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da će time uveriti uznemirene pojedince u dvorani”, rekao je Harlamov koji je Žižekov govor ocenio kao hrabar i potreban.

Izvor: mondo.rs