Evo kako ćemo se lečiti i da li ćemo imati porodičnog lekara: Ministarka zdravlja Danica Grujičić sve objasnila

|

Svi građani imaće porodičnog lekara, to će najverovatnije biti tim od četiri doktora, dva opšte prakse i pedijatar i stomatolog, najavila je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić u svom prvom intervjuu od stupanja na ministarsku funkciju za Kurir .

Dr Danica Grujičić pričala je o budućim planova Ministarstva zdravlja, kojim putem će ići reforma primarne zdravstvene zaštite, ali i palijativne nege.

– Zalagaću se za to da svi imamo porodičnog lekara. To je čitav projekat koji mora da se uvodi polako. To bi trebalo da bude tim od četiri lekara, dva lekara opšte prakse i pedijatar i stomatolog, obavezni bi bili pedijatar i stomatolog, s posebnim akcentom na stomatologa. Taj tim lekara pokrivaće jedan kvart.

To je veoma složen proces jer zahteva zakonske promene, i ako zaživi biće to za desetak-petnaestak godina. Odgovoran zdravstveni sistem podrazumeva jaku primarnu zdravstvenu zaštitu, jer doktori danas nemaju vremena da pregledaju sve i to mora da se menja. Odgovornost prema pacijentu je jako bitna!

– Sjajan način da se reši palijativa jesu novoizgrađene bolnice iz proteklog perioda, Batajnica, Kruševac i Novi Sad, jer moraju da se iskoriste prazni kreveti i bolnice. Govorili ste o lekarima koji rade i u privatnoj i javnoj zdravstvenoj zaštiti, što predstavlja jedan izvor korupcije. Kako mislite da to rešite?

– Uvek sam izrićito bila protiv toga, ali je krupna stvar koja se ne može uraditi preko noći. Moram da proverim kako stojimo zakonski, da li možete da radite dopunski rad u svojoj zdravstvenoj ustanovi, jer je to nešto što treba dozvoliti. Po zakonu možete da odaberete svog porodičnog lekara, ali ne možete odrediti ko će vas u državnoj ustanovi operisati. Ako želite da vas operiše određena osoba, onda to morate da platite, a ima ljudi koji to hoće, ali zašto bi onda plaćali u privatnoj ako mogu da plate u državnoj bolnici.

Da li će vaš mandat biti u kontinuitetu s mandatom bivšeg ministra Lončara?

– Mislim da je ministar Lončar svoj posao radio odlično jer znam kakva je situacija bila pre osam godina u zdravstvu. Podržala sam SNS u predizbornoj kampanji i upravo sam zbog toga što su uradili i vlada i ministar za poslednjih osam godina podržala, jer znam s kakvom aparaturom sam raspolagala pre osam godina i šta sada imamo na raspolaganju za lečenje ljudi. Verujte razlika je velika. S druge strane, ovo je prvi put da postoji nekakav kontinuitet. Sve poslove koji su započeti privešćemo kraju. Klinički centar Srbije i Klinički centar Vojvodine i Tiršovu 2, a počećemo i izgradnju i Instituta za onkologiju i radiologiju.

Nešto ćete verovatno promeniti?

– Biće kadrovskih promena u Ministarstvu zdravlja. Mislim da je normalno da ja dovedem svoj tim, šefa kabineta.

Kako ćete rešiti problem lista čekanja za operacije, skenere, magnetne rezonance, zbog kojih mnogi svakodnevno gube živote?

– U poslednje vreme je obavljen veliki broj magnetnih rezonanci i ni to nije dovoljno, ali prioriteti postoje. Institut za onkologiju i radiologiju trenutno poseduje tri magnetne rezonance i mi nešto više od godinu dana zakazujemo preglede pacijentima na našim aparatima. To važi i za skenere, a mislim da ultrazvuk već nije problem zakazati.

Šta planirate da uradite kako biste sprečili odlazak lekara u inostranstvo?

– To ne zavisi samo od mene već i od vlade. Mislim da je vlada pokazala da ima veliko razumevanja za zdravstvene radnike jer nam kontinuirano rastu plate. Možda ne onim tempom koji bismo mi hteli, ali moramo da shvatimo gde živimo.

Izvor: kurir.rs