Dušan puni 85 godina, a sprema se za zvanje doktora nauka: Ima četiri indeksa i tri fakultetske diplome

|

Penzioner Dušan Pejin iz sela Čonoplja vlasnik je čak tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih master i magistarskih studija , a uskoro i doktorskih. Sve ovo ne bi bilo čudno, da on nije u devetoj deceniji života.

Dušan je svoju prvu diplomu stekao 1963. godine, zvanje magistra u 80 godini života, a danas ga deli šest ispita do odbrane doktorske teze. Na pitanje do kada planira da uči, odgovrio je:

– Imam spremljene već dve teme, ja ne mogu bez ovoga. Učiću dok sam živ.

Dušanova majka,koja je bila prosvetna radnica, naučila ga je kako da savlada gradivo, pa za ovog studenta nema teškog ispita. Pred svaki on obavezno popije malo limuna i ide pevajući, jer je za svako odgovaranje spreman u potpunosti.

– Ja sam imao topove, pravio sam topove. Jedna knjiga koja ima 70 lekcija. Svaka lekcija je imala svoj broj, ja sam ih pisao. Na primer ne znam neku lekciju i pišem ih, pa onda naučim svaki naslov, te sam za svaki naslov mogao sam da bombarudjem da profesor kaže dosta.

U njegovim indeksima, stoje samo tri petice, koje je dobio zbog vickastog duha. Zato ga na fakultetu dočekuju sa osmehom i uz ovacije, i dan danas. Međutim, od okoline nema podršku, za šta i ne mari mnogo dok je “seoskog inata”.

– Vrlo malo, skoro nikako. Dokazuješ se Čonopljancima. Je li to istina? Jašta je, ne moram da se ponavljam.

Dušan će dan kada doktorira, proslaviti uz bika na ražnju, ali će odmor kratko da traje, jer ima još mnogo toga što želi da nauči i dostigne u životu.

Izvor: kurir.rs