Danas počinje Bela nedelja: Dobro je posaditi beli luk, ali jednu namirnicu morate izbaciti iz ishrane

|

Bela nedelja je poslednja sedmica pred najveći hrišćanski praznik, a poslednji dan te nedelje se nazivaju Bele poklade. Bela nedelja ima ustanovljena pravila i običaje, pa tako postoje određene radnje koje su dozvoljene, ali i one koje strogo zabranjene tokom ove nedelje.

Tako na primer preko Bele nedelje valja da se sadi beli luk, jer se veruje da će dobro roditi, bez obzira na to kakva je godina. U toku Bele nedelje ne konzumira se meso, ali je dozvoljen takozvani beli mrs – mogu se jesti jaja i mlečni proizvodi. Ponegde se u Srbiji praktikuje običaj i da se deca ljuljaju na ljuljaškama, zbog rodne godine i zdravlja ljudi i stoke.

Bela nedelja završava se praznikom Bele Poklade, kada se opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez greha i neraščišćenih računa. Na raskrsnicama se uveče pale vatre, koje simbolizuju početak nove agrarne godine.

Oko vatre se igra kolo, koje predstavlja staru i novu godinu, pevaju se pesme, a momci se nadmeću u junaštvu preskačući vatru.

Izvor: espreso.co.rs