Danas je Sveti Jovan Krstitelj: Obavezno ovo uradite ujutru – žene, ne dirajte ove predmete

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, jednog od navećih hrišćanskih svetaca. U Srbiji, kao svoju krsnu slavu, ovaj dan obeležava veliki broj vernika.

Ovaj datum u kalendar je upisan crvenim slovom, što znači da ne treba raditi kućne, niti bilo koje druge poslove.

Sveti Jovan se naziva Krstiteljem zato što je u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Zato u našem narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

On je mnoge hrišćane krstio u reci Jordan, što dokazuje da je on postojao kao istorijska ličnost. Predanje kaže da je Jovan krstio i one koji su se pokajali što odmah nisu verovali u hrišćanstvo.

Postoje običaji koje bi trebalo ispoštovati. Vernici ne bi trebalo da uzimaju nož u ruke, niti da jedu ili deci daju hranu ili piće crvene boje. Nisu dozvoljeni crvene jabuke ili sokovi. U Hercegovini je običaj da se ne obavljaju teški kućni poslovi, niti išta što imna veze sa semenom.

Na dan Svetog Jovana, vernici se kume i bratime, žene ne bi trebalo da uzimaju pletivo, makaze ili igle, a kažu da je odličan dan za polazak na put. Glavna poruka koju je svetitelj širio dok je prevodio ljude u hrišćanstvo bila je “volite jedan drugog”.

Za ovu slavu vezuje se običaj pranja ikone. Običaj pranja ikona podrazumevao je da se na današnji dan ikone iznose iz kuće posle jutrenja na reku, ili bunar i da se umivaju. Ikone su se brisale krpom koja je pokvašena u vodi.

Izvor: mondo.rs