Da li je Austrija i dalje “obećana zemlja” za Balkance: Svako osmo domaćinstvo ne može da pokrije fiksne troškove

|

Čini se da ovih dana malo koju evropsku zemlju kao što je to slučaj sa Austrijom toliko potresaju nemiri izazvani spoljašnjim, ali i unutrašnjim faktorima. I dok skoro ceo svet kuburi sa osnovnim životnim namirnicama, poput ulja i brašna, u kontekstu nestašice i visokih cena, izgleda da se Austrija suočava sa posebnim izazovima.

Primera radi, jedna iznajmljena soba u Insbruku košta 950 evra, što je previše i za same Austrijance. Takođe, inflacija sve više pritiska ovu zemlju, nekada “obećanu” za Balkance.

Decenijama unazad, ljudi sa ovih prostora su hrlili u lepe gradiće i metropole širom Austrije i Nemačke, kako bi sebi izgradili bolju budućnost. Iako je fakat da “nema mesta za paniku”, te da austrijska ekonomija ne može biti tako lako uzdrmana – građani ipak pamte i bolja vremena.

Naime, 9 od 10 građana Austrije oseća posledice krize, te više od polovine ispitanih planira da u narednom periodu odustane od nepotrebne kupovine. Kako pokazuje istraživanje javnog mnjenja portala za poređenje cena Durhbliker, Austrijanci su zabrinuti za finansijsku budućnost. Direktor Rajnhold Baudiš objašnjava da su mnogi već u prethodne dve godine pretrpeli velike gubitke vezane za zaradu.

“Trenutni veliki rast inflacije, za mnoga domaćinstva je pravi šok”, kaže Rajnhold Baudiš.

Prema istraživanju, sprovedenom sredinom aprila, skoro svi ispitani su uvereni da će sve nadalje poskupeti. Takođe, istraživanje pokazuje i jedan zapanjujući podatak, a to je da svako osmo domaćinstvo više ne može da pokrije fiksne troškove. Građane pre svega pogađaju više cene energenata, namirnica, transporta, struje i grejanja, ali i usluge u ugostiteljstvu.

Izvor: telegraf.rs