Da li imamo pravo na umanjenje računa zbog odlaganja početka grejne sezone? Stručnjaci odgovaraju na pitanje koje zanima sve Srbe

|

Kada sledeće nedelje počnu da stižu računi dobro pogledajte one za Infostan ili od Toplane. Koliko ćemo platiti grejanje za period kada ga nije bilo saznaćemo tada. Toplane se za sada ne izjašnjavaju da li će računi biti umanjeni, ali potrošači imaju pravo na to, kaže za Radio Beograd 1 Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevac.

Da li imamo pravo na umanjene račune zbog odlaganja grejne sezone, pitanje je koje ovih dana muči mnoge Srbe.

“Nema nikakve dileme. Zakon je vrlo jasan, usluga koja nije isporučena, nema nikakvog osnova da se plati. Često se čuje da grejanje plaćamo tokom cele godine, ali to nije tačno već plaćamo tokom grejne sezone od 15. oktobra do 15. aprila. Račun je razložen na dva meseca, konkretno oktobarski račun došao bi na naplatu u novembu. To znači, gde nije bilo grejanja, na novembarskim računima ne treba da vide zaduženje za grejanje osim fiksne naknade koja je 20-30 procenata”, objašnjava Nikolić.

Sve drugo, ukazuje, fakturiše se kroz potrošnju, takozvane kalorimetre ili grejne dane.

“U Kragujevcu najavljuju da će grejanje početi 28. okrobra, znači mi ćemo imati grejanje četiri dana puta iznos za grejni dan i to će biti sve što bi trebalo da platimo”, kaže Nikolić.

U udruženjima potrošača ističu da će pratiti kako će se naplaćivati grejanje kojeg nije bilo. Zoran Nikolić iz ogranka u Kragujevcu veruje da će lokalne samouprave biti savesne i da neće potrošače dovesti u neprijatnu situaciju. Navodi da najpre sačekamo račun.

“Niko od potrošača pojedinačno ne treba ništa da traži. Očekuje se od svih toplana u Srbiji da poštuju zakone. Ponavljam, nema pravnog osnova za naplatu usluge koja nije isporučena. Da je bilo grejanja ujutru i uveče, to bi se delilo sa nekim satima, pa bi onda bilo manje grejnih dana, nikakav problem da vam to naplate”, objašnjava Nikolić i dodaje:

“Potrošač kada dobije račun za oktobar i vidi da je obračunato 15 grejnih dana, istog trenutka mora da podnese reklamaciju toplani koja mu je ispostavila takav račun, jer usluga nije isporučana. Vrlo je prosto, nemojte da zatrpavamo sudove”, upozorava Nikolić.

Izvor: espreso.co.rs