Cena mleka do skoro je bila “zamrznuta”, sada divlja: Za par dana poskupelo za 30 odsto – Obistinile se prognoze ekonomista

|

Cena UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti od nedelje, 30. septembra, više nije pod kontrolom Vlade. Samo par dana nakon odluke o “odmrzavanju”, cena ovog mleka je sa 129, skočila na 170 dinara po litru.

Od novembra 2021. godine na snazi je Uredba o ograničenju cena osnovnih namirnica. Od tada, ona je nekoliko puta produžavana. Od nedelje je dugotrajno mleko u pakovanju od litar, od 2,8 odsto mlečne masti izuzeto iz Uredbe, tako da je njegova cena „odmrznuta“ i sada može slobodno da se formira.

Samo nekoliko dana kasnije, desilo se upravo ono na šta su brojni ekonomisti upozoravali – drastičan skok cena. Tako je nova cena mleka jednog od vodećih brendova u našoj zemlji, 170 dinara po litru. U marketima se takođe može naći i mleko iz uvoza, pretežno iz Poljske i Češke, čija je cena nešto povoljnija.

Iako je državni sekretar u Ministarstvu trgovine i turizma Uroš Kandić nedavno izjavio da će cena mleka biti između 108 i 120 dinara za robne marke kod velikih trgovinskih lanaca, dok će brendirano mleko biti nešto skuplje, čini se da brendirano mleko ipak nije samo „nešto skuplje“, s obzirom na to da je njegova cena za 40 dinara više nego pre pet dana. Dakle, poskupljenje koje se beleži u tako kratkom periodu je 31,78 odsto.

Izvor: nova.rs