Cena kupine na pijacama u poslednjih 10 dana pala za 200 dinara: Kupinari traže da se ispita da li su otkupljivači dogovorom oborili cenu

|

Zoran Stojanović, član Upravnog odbora Udruženja proizvođača malina i kupina u Srbiji pozvao je danas Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li su otkupljivači kupina međusobnim dogovorom oborili cenu tog voća sa 180-200 dinara na 120 dinara po kilogramu. U suprotnom, najavljuju da će blokirati hladnjače i puteve.

“Vlasnici hladnjača do juče su otkupljivali kupine po ceni od 180 do 200 dinara po kilogramu, a juče su svi odjednom oborili cenu na 120 dinara. Sumnjamo da su se dogovorili i tražimo od Komisije za zaštitu konkurencije odmah ispita da li je napravljen monopolski dogovor“, rekao je Stojanović.

Kako Stojanović ocenjuje, otkupljivači kupina zajedničkim delovanjem žele da povećaju ogromnu zaradu, a dokaz za to je, kako je rekao, da su prošlogodišnji rod izvozili po ceni od 7,5 evra po kilogramu. Dalje ističe da je u interesu države da njene institucije ispitaju da li ima monopolskog dogovora jer se izvozom ostvaruje devizni priliv.

Na par tezgi sa voćem na Zelenom vencu cena kupine je 600 dinara po kilogramu, a mogu se kupiti i manja pakovanja ovog bobičastog voća. Desetak dana unazad, kupina se prodavala po ceni od 800 dinara za kilogram.

Izvor: nova.rs