Cela Srbija u kolapsu zbog snega: Zavejani putevi, hiljade građana bez struje, smetovi i po dva metara

|

Nekoliko putničkih automobila ostalo je zavejano na putu Sjenica – Novi Pazar, pa je njihova evakuacija trajala nekoliko sati. Ova deonica preko Duge Poljane je potpuno neprohodna i zabranjen je saobraćaj na njoj.

– U snegu je bilo zaglavljenо preko 10 ljudi. Svi su evakuisani i nalaze se na bezbednom. Ovo je jedna od najopasnijih deonica i zato se apeluje na vozače da ne kreću na put dok traju ovakvi vremenski uslovi. Duva mnogo jak vetar, koji pravi smetove visoke po nekoliko metara i veoma otežava posao putarima. Čim se vetat smanji i vremenski uslovi dozvole, krenuće se u raščišćavanje puta”, rekao je Senko Ibrović iz preduzeća “Novi Pazar put”.

U Srbiji će i tokom naredne sedmice biti veoma hladno, sa mrazom i temperaturom od čak minus 12 do minus pet stepeni, a na planinama će biti i do minus 20.

Probijanje putnog pravca Novi Pazar-Golija je u toku, biće otvoren za saobraćaj tokom dana. Putni pravac Raška-Golija i dalje će biti u blokadi dok vremenski uslovi ne dozvole čišćenje puta.

Prema poslednjim informacijama, na Kopaoniku je visina snežnog pokrivača 107 cm, dok ga na stazama ima utabanog od 10 do 60 cm. Temperatura je -17 stepeni.

Sneg praćen olujnim vetrom potpuno je zavejao opštinu Crna Trava. Visina snega je metar, a smetova i do 2 metra. Mehanizacija pokušava da očisti glavni put do Crne Trave, ali im vetar otežava posao.

Predsednik opštine Slavoljub Blagojević rekao je da je zavejano 250 kilometara lokalnih puteva.

Ima struje, domaćinstva su snabdevena namirnicama, ali problem pravi jak vetar i temperatura od minus 10 stepeni.

Ista takva situacija je i na obližnjem Vlasinskom jezeru gde vrata ne mogu ni da otvore od snega, kako bi uzeli drva za ogrev.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije angažovani su hitno na otklanjanju posledica vremenskih nepogoda, a na terenu je 90 vatrogasaca-spasilaca sa 38 vozila iz Beograda, Pančeva, Niša, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Valjeva, Sombora, Užica, Jagodine i Smedereva.

U Srbiji je registrovano čak 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije.

Ekipe iz elektrodistribucije nalaze se na terenu i u toku je otklanjaje kvarova.

Zbog snežne mećavе veoma teška situacija je i na planinskim putnim pravcima na teritorije opštine Ivanjica.

Teška noć je i iza putara u Zlatiborskom okrugu, koji bili satima na terenu, održavajući glavnu magistralu ka Crnoj Gori prohodnom.

– Teška mehanizacija i kamioni se noćas nisu gasili. Izborili smo se sa mećavom i putevi su prohodni. Na terenu je oko dvadesetak vozila, grejderi, utovarivači, buldožeri i traktori. Snežne padavine su stale i pristupilo se čišćenju puteva drugog i trećeg prioriteta – rekao je Alen Mušanović iz AD Putevi Užice.

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen 161 vanredni događaj, pa je 140 vatrogasaca-spasilaca radilo na otklanjanju posledica nevremena, kažu iz Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije.

Pripadnici te službe pomagali su svim građanima koji u
su u zavejanom području i vozilima koja su sletela sa puta ili su bila zavejana.

Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne kreću na put bez preke potrebe.

“Nikako ne bi trebalo da kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. Putevi ka Kopaoniku su bili u prekidu, a sada je situacija koliko toliko normalizovana. Prohodni su i putevi Jošanička Banja-Kopaonik i Rudnica-Kopaonik, dok je još uvek neprohodan Brus-Kopaonik, ali nema zavejanih lica”, rekao je Radosavljević.

Izvor: kurir.rs