Bacali su pasulj a ja sam ih molila za jednu kanticu: Tužna ispovest Vesne Pećanac o narodnoj kuhinji – “Toliko sam gorko plakala”

|

Glumica poznata po ulogama u “Otpisanima”, “Drugoj Žikinoj dinastiji”, Vesna Pećanac (75), nedavno je uslikana u narodnoj kuhinji u Francuskoj 31, nakon čega je otkriveno da godinama živi na ivici egzistencije. Glumica je u međuvremenu dobila crnogorsko državljanstvo, a sada je otkrila kad su počele njene nevolje.

“Imala sam problema, neke sam rešavala, ali nisam uspevala da rešim sve. Gladovali smo otkako je Živko otišao. Gladovali smo mi i dok je Živko bio sa nama. Čak je on to pisao u novinama. Da nije bilo jedne gospođe Marine, šefice samoposluge, koja nam je krišom davala hranu… On je napisao: ‘Ja i moja porodica ne bismo imali šta da jedemo i ne bismo preživeli’. Mi smo gladovali, a ćutali. Odlično je gladovati, to je mnogo dobra stvar. Jedeš manje, ali dugo žvaćeš. I onda, to kad se svari, toliko dugo treba da žvaćeš da se pretvori u tečnost i da samo sklizne”, ispričala je Vesna i otkrila da je pre 16 godina počela da ide u narodnu kuhinju:

“Još 2006. godine u Zemunu nisam imala struje, vode, prokišnjavalo je sve. Nismo imali struje, vode, hrane, prozora… Kad sam došla u kuhinju, dešavalo se svašta. Da ne stignem da uzmem za decu i sebe hranu, pa da zaposleni neće da mi daju. Žena koje je radila tamo je otišla 20 minuta ranije i ja vidim da ljudi nose već te kante. Ja prilazim, petak je bio, imali su pasulj, i zamolim ‘dajte mi da sipam u kanticu, zakasnila sam’, oni kažu da ne smeju, nije higijenski, izgubiće posao. Rekoh, pa gde ćete s tom hranom – ‘bacamo je'”, priseća se glumica teških dana.

Vesna zatim kaže da je otišla u kuhinju gde je bila lepa, doterana žena, koju je molila da, dok baca pasulj, ona poturi kanticu jer su joj deca bolesna, i odsečno joj rekla ‘ne dolazi u obzir’.

“Jedan njen me je gurnuo na rampu da ne bih uzela, toliko sam gorko plakala…”, prisetila se Vesna u emisiji OKO magazin i umalo zaplakala podsetivši se na dane kada je bila više gladna nego sita.

Izvor: mondo.rs