U kojim slučajevima Elektrodistribucija trajno seče struju? Čak i kada nam obustave isporuku, 2 stavke moramo plaćati

|

Obustava isporuke električne energije je privremena mera koju sprovodi Elektrodistribucija Srbije, na zahtev JP EPS Beograd, a zbog neizvršenih obaveza krajnjeg kupca prema Ugovoru o garantovanom snabdevanju. Obustava podrazumeva fizički prekid napajanja mernog mesta krajnjeg kupca električnom energijom na mernom uređaju.

Pre toga, JP EPS Beograd će pisanim putem upozoriti krajnjeg kupca da, u zakonom određenom roku (od 30 dana za domaćinstva i 15 dana za male kupce), izmiri dugovanja, ili će u suprotnom uputiti zahtev za obustavu isporuke električne energije, a to je privremena mera koju sprovodi Elektrodistribucija Srbije.

Međutim, obustavom isporuke ne prestaje Ugovor o garantovanom snabdevanju električnom energijom što u praksi znači da je krajnji kupac dužan da, za sve vreme trajanja obustave, izmiruje obaveze koje ne zavise od potrošnje električne energije, a to su dve stavke: “trošak garantovanog snabdevača” i “obračunska snaga”.

Krajnji kupac kome je obustavljena isporuka električne energije može da podnese prigovor JP EPS Beograd u pisanoj formi i pošalje ga na adresu koja se nalazi na računu.

Takođe, krajnji kupac ima pravo da traži privremenu obustavu isporuke električne energije za period od najmanje godinu, a najduže dve godine. U tom slučaju, pisanim zahtevom obraća se JP EPS Beograd, a za postupanje po zahtevu neophodno je da budu izmirena dugovanja na mernom mestu. Za sve vreme trajanja obustave za predmetno merno mesto neće se obračunavati troškovi koji ne zavise od potrošnje, a to su tarife „trošak garantovanog snabdevača“ i „obračunska snaga“.

Izvor: espreso.co.rs