Predsednik Vučić dobio čak 180 poklona, a zadržao samo 2: A evo čime su sve darivani Siniša, Ana i Dačić (FOTO)

|

Među najvišim funkcionerima kada je reč o o broju protokolarnih i prigodnih poklona koje je dobijao prethodne godine, najveći rekorder je Aleksandar Vučić, što je prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije! Javni funkcioneri imali su rok da do 1. marta ove godine prijave Agenciji spisak poklona koje su dobijali, a zadnji rok da Agencija to javno objavi bio je 1. jun.

Čak i pored zadatih rokova i za većinu funkcionera i dalje ne postoje ovi podaci. Među retkima koji su uredno prijavili upravo je predsednik Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali i bivši predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Najviše problema da se samo iščita ovaj spisak zadao je upravo spisak darova koje je dobijao predsednik Vučić – čak 180! Njihova ukupna procenjena vrednost jeste 9.054.000 dinara, kako je navedeno u registru Agencije.

Svi pokloni, među kojima su i dosta vrednih, pripali su narodu i građanima Srbije,tj. vode se kao javna svojina. Svega dva su lična svojina predsednika, i to flaša manastirske rakije vredna 3.500 dinara i naočare za vid u vrednosti od 2.000 dinara.

Predsednik Vučić je najvredniji dar dobio je 5. aprila 2021. godine i to zakrivljenu sablju od žutog zlata, ukrašenu biserima. Težina sablje je 1.668,54 grama, 8.343,35 karata. Poseduje sertifikat o autentičnosti, a procenjena vrednost je čak 3.540.000 dinara!

Među poklonima koje je još dobio tokom prethodne godine su vredne umetnine, plakete, ztanici, medaljoni, ikone, replika cipela Nikole Tesle, figura od “svarovski” kristala, dresovi, gusle, ručno štrikane zepe (nazuvice), ručno tkani ćilim, a ima i zanimljivih darova, poput seta narodne nošnje i to “muškoj krajiškoj narodnoj nošnji koja se sastoji od crnog jeleka sa vezenim detaljima, belih čakšira, bele košulje, pletenog pojasa, vunenih čarapa, crvene kape i torbe”. Dobio je deo narodne nošnje povodom neke druge prilike – crni prsluk i bele vunene čarape.

Takođe, on je nekom prilikom dobio i šest ručno rađenih miljea različitih boja, zatim manžetne sa grbom bivšeg predsednika SAD i potpisom Donalda Trampa na unutrašnjem delu kutije.

U aprilu prošle godine, predsednik je dobio jedan on najneobičniji poklona, i to dva šteneta rase saluki, mužjak i ženka, čija je procenjena vrednost oko 600.000 dinara.

Svoje dobijene poklone Agenciji prijavila je i premijerka u tehničkoj i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić. Ona je dobila 21 poklon prošle godine, čija je ukupna procenjena vrednost 175.500 dinara, i sve spad pod javnom svojinom.

Dobijala je najčešće umetničke slike i statue, a ono što se izdvaja jeste svilena bluza sa ručnim vezom, koja je deo narodne nošnje. Brnabićka je jednom prilikom dobila i mesinganu malu statuu žene.

Ivica Dačić, doskorašnji predsednik Skupštine, a budući zamenik premijera i ministar, za godinu dana dobio 16 darova. Toliko je prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije i tp su najčešće bile umetničke slike, grafike, zatim ukrasne tanjire, vaze, činije…

Siniša Mali, ministar finansija i budući vicepremijer, prijavio je šest poklona iz prošle godine, sa ukupnom procenjenom vrednošću od 162.800 dinara i svi su javna svojina. Na njegovom spisku poklona su kristalni ukras vredan 70.000 dinara, slika od 60.000 dinara, tradicionalna vaza, kovanice…

Izvor: kurir.rs