Zorana Mihajlović: “Struja uskoro poskupljuje – Pomoći ćemo ugroženim kupcima”

|

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike rekla je da veruje da će vrlo brzo biti doneta odluka o poskupljenju struje, ali i naglasila da ne može da kaže kada će se tačno to desiti jer je takva odluka u nadležnosti Agencije za energetiku, koja odlučuje o tome pošto takav zahtev dobije od Elektroprivrede Srbije.

Ministarka je, odgovarajući na pitanja novinara po predstavljanju predloga Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana u Beogradu, naglasila da ministarstvo kome je na čelu ne odlučuje o poskupljenju struje, ali i da je javno izašlo sa ocenom da je poskupljenje struje neophodno.

“Mi smo pripremili Uredbu o energetski ugroženim kupcima, svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koji ne mogu da plate ni sadašnju cenu stuje i grejanja. Tako smo pomogli onima koji ne mogu da plate, i dali mogućnost Agenciji za energetiku da poveća cenu kada bude dobila zahtev od EPS”, objasnila je Mihajlović.

Govoreći o diversifikaciji u energetskom sektoru u Srbiji, ministarka je ocenila da je taj sektor godinama bio „potpuno energetski zatvoren“.

“Velika je šteta što ovu veliku, svetsku i evropsku krizu dočekujemo sa mnogo manje mogućnosti da se sa njom borimo, nego da smo napravili gasne interkonektore i zato što nismo ulagali u nove kapacitete pa danas uvozimo električnu energiju”, rekla je ministarka Mihajlović.

Izvor: nova.rs