Za ovaj posao dnevnica ide i do 8.000 dinara: Ne treba vam diploma i iskustvo, posao se lako uči

|

Novogradnja u celoj Srbiji cveta. Građevinski radnici su među najtraženijim, a poslodavci povećavaju dnevnice kako bi zadržali postojeće i privukli nove majstore, jer je većina njih otišla u inostranstvo. Prosečna dnevnica iznosi 4.000 dinara, a neke kompanije u oglasima za posao nude i više od 8.000 dinara.

Potrebno je mnogo profila da bude uposleno kako bi se izgradila zgrada: zidari, tesari, radnici na malterisanju, moleri, keramičari i drugi, a gotovo sva ta zanimanja su deficitarna u Srbiji.

Ovim zanatom se mogu baviti svi jer nije potrebna diploma fakulteta ili određena stručna sprema. Iskustvo je takođe od velikog značaja i jedan je od kriterijuma u rastu plata. Da bi se došlo do pozicije šefa gradilišta, neke kompanije traže eventualno 4 stepen tehničke spreme i nekoliko godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Jedna beogradska građevinska kompanija oglasila da su im potrebni fizikalci na gradilištu i da daju neto dnevnicu od 4.000 do 4.500 dinara. Kažu da je isplata jednom nedeljno, a po potrebi imaju i prevoz radnika. Radi se samo prva smena, a moguće je dobiti i stalno zaposlenje. Napominju da je posao pogodan za studente.

Na drugom portalu se traže radnici za “zaptivanje pp prodora, farbanje pp prodora, zaštitu visokonaponskih kablova promat tablama” i za to će dobiti takođe dnevnicu 4.000 dinara i imaće topli obrok na gradilištu. Postoji i dodatan rad na terenu koji će biti posebno plaćen.

“Posao se lako uči, nije potrebno prethodno iskustvo, a kad se nauči posao – svako bude jednak i ne postoji majstor ili pomoćan radnik”, stoji u opisu oglasa.

Pomoćni radnici sa predznanjem na poslovima adaptacija u zatvorenom, primera radi, plaćaju se na početku oko 30 evra, a u zavisnosti od znanja i sposobnosti zarada raste.

Najveću zaradu po danu nudi jedna firma koja radove izvodi u Beogradu, tačnije na Voždovcu i Banjici. Građevinskim radnicima za ručno ili mašinsko malterisanje i obradu malterisanih zidova isplaćuje 70 evra. Za 25 dana rada može se zaraditi plata od 1.750 evra. Obezbeđuju smeštaj i prevoz do gradilišta, a radi se 5 ili 6 dana nedeljno puno radno vreme.

Kao najtraženiji fizikalci, zidari i tesari u jednoj beogradskoj kompaniji mogu zaraditi mesečno od 90.000 do 150.000 dinara. Armirači su vrlo tražen profil i neki poslodavci im nude dnevnicu od 60 evra. Monter suve gradnje – gipser može se zaposliti na beoradskom “placu” i imati satnicu od 400 do 800 dinara, a radnicima je obezbeđena i naknada za topli obrok. U ovom oglasu je još navedeno da postoji probni rad od sedam dana.

Izvor: alo.rs