Vila kralja Aleksandra u Bukovičkoj banji srušena je do temelja: Princeza Danica uputila oštru poruku ministarstvu kulture

|

Princeza Danica Karađorđević obratila se Ministarstvu kulture zbog odluke da se sruši letnja vila kralja Aleksandra u Bukovičkoj banji. Ona je oštro poručila predstavnicima ministarstva na čijem je čelu Maja Gojković da kulturno istorijsko nasleđe nije biznis i da ne smeju dozvoliti da se uništava.

“Nemate pravo da nastavite da dozvoljavate njegovo dalje uništavanje zarad ličnih finansijskih interesa pojedinaca. U zemlji u kojoj se u kulturu ulaže toliko minimalno, a da se koristi za toliki profit krši etičke i moralne kodekse, koje će naša deca prepoznati i osuditi, ako već ne uspemo mi sami. Кako ćete opravdati rušenje nekadašnje letnje vile kralja Aleksandra u okviru dela “Arkade” u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu zarad izgradnje višespratnog hotela? Кako ćete opravdati rušenje Doma Zdravlja u Topoli koji je izgradio kralj Petar prvi u okviru svoje zadužbine zarad privatnika koji gradi supermarket? Кulturno istorijsko nasleđe našeg naroda nije biznis”, stoji u otvorenom pismu Danice Karađorđević.

Podsetimo, juče je u parku Bukovičke banje do temelja srušena letnja vila kralja Aleksandra I Karađorđevića. Opština Aranđelovac je, uz dozvolu kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, dozvolila investitoru da poruši spomenik od kulturnog značaja za Srbiju. Novi hotel narušiti kompleks parka Bukovičke banje, u kome su i Staro zdanje i hotel Šumadija.

Ranije je u parku Bukovička banja u Aranđelovcu srušeno staro Parno kupatilo. Nakon toga na Tviteru se oglasio i princ Filip Karađorđević koji je napisao da je “sramno i nedopustivo da nadležne institucije dozvoljavaju ovakav odnos prema nečemu što je kulturno dobro države”.

Izvor: nova.rs