Toplane se oglasile o početku grejne sezone: Kada možemo očekivati tople radijatore i ko će imati prava na popuste

|

Početak grejne sezone, koja bi zvanično trebalo da krene 15. oktobra, pod uslovom da se steknu vremenski uslovi i temperatura tri dana za redom padne ispod 12 Celzijusovih stepeni, odrediće ponaosob svaka lokalna samouprava, a popust je izvestan samo za one koji imaju ugrađene merače potrošnje, rekli su predstavnici toplana agenciji Beta.

Direktori toplana upravljaće se prema odlukama lokalnih samouprava, kao njihovih osnivača, jer nisu u svima određeni isti preduslovi za početak grejanja, naročito kada je reč o temperaturi tokom dana.

Nagla kolebanja temperature tokom dana u kratkim intervalima, kako su rekli u toplanama, stvaraju ogromne probleme. Koliko je neizvesna situacija sa početkom grejne sezone, toliko je i sa dilemom da li će biti popusta u slučaju se pomeri početak grejanja, posebno tamo gde nisu ugrađeni merači potrošnje toplotne energije, kalorimetri.

Direktor Toplane u Subotici Saša Petković izjavio je da prema odluci te lokalne samouprave grejna sezona treba da startuje ako su temperature tri dana ispod 12 stepeni i da je sistem tako izbaždaren da, ukoliko temperatura poraste iznad tog nivoa, da se sam isključuje.

Izvor: nova.rs