Sutra su Cveti: Uoči praznika devojke beru cveće, a porodilje jednu biljku stavljaju pod jastuk za bebino zdravlje

|

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici sutra proslavljaju praznik Cveti, koji se obeležava u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. Ovaj praznik uvek se pada u nedelju.

Iako važi za veliki praznik, pa se smatra da na ovaj dan ne treba raditi, vekovima postoji verovanje da bi upravo na Cveti trebalo zasaditi lan i kupus, jer će tako rod ovih biljaka biti bolji. Na sutrašnji dan trebalo bi započeti neke poslove i doneti važne odluke.

Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Margarete beru da bi bile lepe i krupne, dren za zdravlje, ljjubičice da bi bile mirišljave i privlačne, vrbove grančice – da svi budu napredni i uspešni, a ruže da bi devojke bile rumene i sveže poput ovog cveta.

Ubrano cveće ne unosi se u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći. Ponekad se cveće potapa u vodu u kojoj je zlatno ili srebrno prstenje i onda se tom vodom deca umivaju. Stavlja se i vrbova grančica “za brz napredak”, ponegde dren “za zdravlje”, a devojke stavljaju i ljubičice, ako ih ima. Veruje se da onaj ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Što se tiče porodilja, običaj je da one na praznik Cveti stave koprivu pod jastuk kako bi ona “ožarila” i oterala ženske d3mone i sačuvala bebe.

Izvor: kurir.rs