Sutra slavimo Mitrovdan: Završite velike poslove, a jednu stvar večeras nikako nemojte raditi

|

SPC i pravoslavni vernici sutra proslavljaju dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat i kao Mitrovdan. Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra. Za ovaj praznik se vezuje puno običaja – između ostalog veruje se da ukoliko bude mraza, pred nama je duga i hladna zima sa dosta snega.

Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grada u Grčkoj, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od prvih zimskih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Prema narodnom verovanju, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćiti po tuđim kućama.

Takođe, važi verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju, ali i da ovo nije praznik kada se primaju gosti.

Izvor: espreso.co.rs