Sutra počinje Petrovdanski post: Traje mesec dana, a evo šta nikako ne sme da se jede i kako se jedino pravilno posti

|

Post svetih apostola počinje u ponedeljak, 12. juna. Naziva se još i Petrovski ili Petrovdanski post jer traje do Petrovdana, koji je 12. jula.

Ovaj post, čiji je početak pokretan (jer zavisi od Praznika nad praznicima), a završetak nepokretan, ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved svetog Jevanđelja, postili. Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste “na vodi”.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Pravila vere kažu da se svrha posta ne može postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, dela i reči. Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada je nešto blaži.

Izvor: kurir.rs