Sutra obeležavamo Pavlovdan: Jedan običaj priziva zdravlje i blagostanje u životu

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen apostolu Pavlu – Pavlovdan. Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se obeležava crkva je odredila Pavlovdan kao saborni praznik svih apostola i uz njih Pavla.

Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle.

U crkvenoj besedi o Pavlovdanu kaže se da je teško sporiti se s bezbožnim, kao i razgovarati s bezumnim i ubeđivati ozlobljenog. Ako bezboštvo i bezumlje i zloba dolaze od neznanja, to neznanje je kao besnilo, koje se najbrže da obuzdati dobročinstvom.

“Ako li ti s bezbožnim sporiš njegovim besnim načinom, time pojačavaš bes bezboštva. Ako li s bezumnim razgovaraš ruganjem, mrak bezumlja se uvećava. Ako li zlobnog misliš da ubediš gnevom, time još više razgorevaš oganj zlobe”, piše u besedi.

Dok se za Petrovdan vezuje mnogo narodnih običaja, za drugi dan tog praznika, Pavlovdan bitno je istaći samo nekoliko.

Iako nije crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju. Takođe, žene se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša, čišćenje i drugo.

Za Pavlovdan su vezani običaji slični Petrovdanskim — zabranjeni su težak fizički rad i pranje veša, veruje se da dan treba provesti u molitvi, a tu je i jedan veoma lep običaj da se poklanjaju jabuke. Vernici na Petrovdan, koji se obeležava dan ranijem, i Pavlodan prave i “petrovaču”, kolač od jabuka, koji priziva zdravlje, sreću i sladak život.

Izvor: magazin.novosti.rs