Sutra je Sveti Jovan Krstitelj: Verovanje kaže da se dešavaju razna čuda na ovaj dan, ali ipak jednu stvar ne smete nikako da uradite

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Jovana Krstitelja – slavu brojnih kuća u Srbiji, poslednjeg velikog proroka koji je ne samo najavio, već je i video očekivanog mesiju. Sveti Jovan jedna je od većih slava u Srbiji, domaćice širom zemlje pažljivo pripremaju trpezu. A da li će biti posna ili mrsna trpeza, zavisi od toga na koji dan se pada ovaj praznik, pa kako se ove godine pada u petak, trpeza bi trebalo da bude posna.

Prema starom hrišćanskom predanju, Jovan je rođen pola godine pre Isusa Hrista. Otac mu je bio judejski sveštenik Zaharija, majka Jelisaveta.

Jovan Krstitelj je vršio obredna kupanja na reci Jordan, gde je krstio i Isusa Hrista, a prethodno najavio njegov dolazak krštvavajući i okupljajući nove vernike.

Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bogojavljenja, crkva je posvetila dan nakon Bogojavljenja upravo njemu.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, zato što se Jovan smatra uzorom poštenja i karaktera. Procena je da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima.

Jovan Krstitelj smatra se zaštitnikom muzičara, pevača, vunara, remenara, krojača, kožara, krznara, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, gostioničara, nožara, brusača.

Za ruku svetog Jovana priča se da ju je svake godine, na dan, svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Kada se ta ruka javljala raširena označavala je rodnu i obilnu godinu, a ponekad i zgrčena, te je označavala nerodnu i gladnu godinu.

Postoji verovanje da ako u ponoć, pre Svetog Jovana, jedno jaje spustite u posudu sa vodom: ako potone, to znači da vam je sudnji dan blizu.

Na dan Svetog Jovana dešavaju se mnoga čuda uz pomoć ovog svetitelja, pa zato postoje i dosta narodnih običaja. Na Jovanjdan, koliko god da to mogu da ispoštuju ljudi, u ruke se ne uzima nož. Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje, a takođe se ne jede i ne pije ništa što je crveno.

Izvor: kurir.rs