Šta se u prodavnici može kupiti za 1.000 dinara: Spisak je kratak, čini ga jedva šest namirnica

|

Jutarnja kupovina za većinu Srba postala je pravi izazov. Prava je veština znati kako kuću snabdeti osnovnim namirnicama a da za tu svrhu ne potrošimo dobar deo plate. Ekipa portala Nova.rs istraživala je Beogradske markete pokušavajući da budžetom od hiljadu dinara obuhvati svakodnevne potrebe.

U osnovne svakodnevne potrepštine svakako se ubrajaju hleb i mleko. Najjeftiniji hleb, sečeni, od belog brašna, u dobro snabdevenom marketu u centru Beograda košta 45 dinara. Prosečna cena hleba kreće se od 70 do 200 dinara, za one najkvalitetnije, sa raznim dodacima.

Sledeće na spisku je mleko. Litar mleka iz najpoznatije domaće mlekare na sniženju košta čak 95 dinara. Najjeftiniji hleb i mleko domaćeg proizvođača ukupno koštaju 140 dinara. Ostaje nam još 860 dinara.

Ukoliko rešimo da se „počastimo“ mesom, to zadovoljstvo će nas dosta koštati. Mleveno meso (mešavina junećeg i svinjskog), upakovano, košta čak 385 dinara za 450 grama. Ako uz meso uzmemo i povrće, pa kupimo i 350 grama brokolija, koji će nas koštati 250 dinara, ostaje još samo 225 dinara.

Za taj novac, na primer, možemo da kupimo jednu veliku pavlaku, koja košta 105 dinara i kao zamenu za slatkiše (za koje nećemo imati novca) možemo dodati kilogram banana, koji staje 120 dinara.

Dakle, jedan hleb niskog kvaliteta, litar mleka, 450 grama mlevenog mesa, 350 grama brokolija, jedna velika pavlaka i kilogram banana koštaju tačno – 1000 dinara.

Izvor: nova.rs