Jelena otkrila kakav je život u Barseloni: Hrana jeftina, ali kirije paprene – minimalac oko 860 evra

|

Prema sadašnjim procenama u Španiji trenutno živi oko 7.000 građana Srbije. Jedna od njih je i Jelena Matić iz Beograda, koja se u ovu zemlju doselila pre dve godine. Ovom prilikom otkrila je kakav je život u Barseloni, da li naši državljani imaju šanse za posao, kolika je zarada i troškovi života, šta joj se sviđa a šta ne u Barseloni.

“Prosečna plata u Španiji je oko 2.000 evra, dok je minimalac oko 860 evra. Najviše se zarađuje u IT sektoru, marketingu, dok su lekari i medicinari takođe dobro plaćeni. Turizam i ugostiteljstvo za sada su nestabilni. Za bolje poslove uglavnom je važno znati engleski, španski i katalonski jezik”, ističe Jelena Matić.

Što se tiče troškova života, hrana je povoljna, što se nikako ne može reći za stanarinu. Kupovina stana u Barseloni za većinu stranih državljana je nemoguća misija, kaže Jelena.

“Kirije za jednu osobu koštaju od više stotina do 1.000 evra, u zavisnosti od lokacije. Zato stan teško može da se priušti ako primanja nisu malo veća. Deo grada u kome stanujete Špancima je veoma važan, pošto postoje bogatiji i siromašni kvartovi. Na osnovu toga gde živite, većina ljudi će procenjivati vaš društveni položaj i materijalni status. S druge strane, cene hrane su iste kao u Beogradu i može da se kaže da je hrana jeftina za njihov standard”, objašnjava Matićeva.

Kako kaže, u Barseloni važi pauza za ručak, i tada sve staje i svaki posao je na pauzi. Upravo zbog toga većina zaposlenih na poslu ostaje duže, što je mnogima teško da se naviknu.

Izvor: kurir.rs