Srbin preplivao Amazon i ušao u Ginisovu knjigu: Kako je izbegao da ga ne izgrizu pirane ili pomiluju anakonde

|

Beograđanin Davor Novović je za 46 dana preplivao reku Amazon u dužini od 5.450 kilometara.

On je plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno postigao ovaj neverovatan rezultat, a iz Južne Amerike se, kako je i očekivano, vratio pun utisaka.

Ovaj Srbin je tim poduhvatom oborio i novi svetski rekord koji je do sada bio u vlasništvu legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku Južne Amerike savladao za 66 dana, objavila je fejsbuk stranica “Dnevna doza Beograda”.

Kako Novović kaže, skočio je u Amazon u zoru 29. septembra u peruanskom gradu Atalaju, “tamo gde počinje civilizacija”, a tokom putovanja pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima. Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez kako tridesetsedmogodišnjeg Beograđanina poreklom iz Kotora ne bi igrizle pirane i slatkovodne ajkule ili “pomilovale” anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke.

– Govorili su mi da ne idem, ali želeo sam da oborim još jedan rekord i što pre se vratim porodici, sinu Dušanu i supruzi Marijani – rekao je Novović.

Novović priznaje da ga prijatelji zadirkuju da “više nije Davor koji je nekada bio”. Kaže da zbog obaveze prema ženi i sinu, u vodama Amazona nije išao glavom kroz zid, kao što je radio u svojim ranijim poduhvatima.

– Dve i po godine sam se pripremao. Prihvatio sam izazov naših ljudi u dijaspori. Želeo sam da skupim novac da bude sagrađeno pristanište oko crkve Svete nedjelje u Petrovcu na Moru – kaže Novović.

Rođeni Kotoranin ističe da Amazon nije kao nijedna reka na kojoj je plivao. Međutim, uspešno je izbegao amazonske vetrove, opasne vrtloge koji usisavaju u crne dubine na relaciji od peruanskog grada Atalaja do brazilskog Belema.

– Plivao sam čitavim delom kroz Peru, izašao na ušće i zašao još 150 kilometara u okean. Plašili su me da će me napasti bakterije od kojih može da se oslepi, da će me presretati razne nemani. Plivao sam 16 sati dnevno i prelazio po 118 kilometara. Pomagala mi je i voda koja me nosila. Upravo su me ta brzina, ali i strah, terali da plivam što brže – opisuje plivač maratonac, koji je u svojoj karijeri preplivao i Lamanš i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

Od mnogobrojnih uspomena iz Amazona, Novović sa velikim uzbuđenjem prepričava susret sa krokodilom:

– Kad sam ga ugledao počeo sam panično da bežim, a tek kasnije sam shvatio da je mrtav i da su ga izgrizle pirane. Dodirnuo sam ga i ogrebao ruku. Primio sam tetanus odmah nakon toga.

Deo skromne novčane nagrade koju je dobio od Ginisa za oboren svetski rekord uplatio je za kupovinu crepa kako bi bila obnovljena jedna kuća u Kraljevu koja je oštećena u zemljotresu.

Preplivao je kanal Lamanš, zatim Jadransko more od Barija do Petrovca. Plivao je i od Atine do Herceg Novog, boreći se pritom s četiri mora. Oborio je i svetski rekord još jednog legendarnog plivača Velja Rogošića, koji je deonicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana.

Pripremajući se za svoje plivačke poduhvate Davor Novović svakog drugog dana pliva po 10 kilometara, ali i dobro se hrani.

– Dok sam se pripremao za Amazon pojeo sam dva i po konja i jednog celog magarca – otkriva Novović.

Kako kaže, nije se nikada dopingovao, a dok pliva, jede crne čokoladice koje drže šećer i čuvaju srce. Unosi i dosta ugljenih hidrata, na meniju su obavezni riba i povrće.

Izvor: republika.rs