Srbin koji radi u Švajcarskoj poslao važnu poruku svima koji žele da idu tamo – dobro razmislite

|

Jedan Srbin koji radi u Švajcarskoj odlučio je da podeli svoje iskustvo sa svima koji žele da odu preko u potrazi za boljim životom. Đ. K. otišao je u Švajcarsku 2009. godine.Tamo radi kao vozač autobusa.

“Iskustva na mom poslu su pozitivna, zarada nije loša (oko 5.000 CHF neto) imajući u vidu da od obrazovanja imam samo vozačku dozvolu kategorije D, ali zato mogućnosti za napredak postoje, kao i u skoro svakom zanimanju ovde u Švajcarskoj“, započinje svoju priču.

Ovaj čovek priča kako ima dodatne pogodnosti kao vozač autobusa, npr. ne plaća javni prevoz gde god da ide, a članovi njegove porodice plaćaju upola.

“Svi ovi uslovi, zarada i ostalo ispunjavaju moja očekivanja u potpunosti i, iskreno, ne mogu da napravim poređenje sa Srbijom, a u drugim zemljama nisam radio. Uglavnom, postoji dosta ljudi iz drugih zemalja Evrope, pa i sveta koji rade ovaj posao ovde, tako da ta sama ta činjenica dosta govori o prednostima Švajcarske.“, kaže on.

Navodi kako su stanovi jako skupi. Polovinu plate daju na kriiju.

“Stan u kojem živimo (4,5-sobni, oko 120 kvadrata) plaćamo 2.400 CHF što je skoro polovina moje plate. Stan naravno iznajmljujemo. Moja supruga takođe radi, ali samo dva dana nedeljno, jer bismo samo sa jednom platom mogli da preživimo, ali sa dosta odricanja i štednje”, priča ovaj Srbin.

Što se tiče cena, one su u odnosu na Srbiju dosta veće:

“Cene hrane, kao i uostalom svega drugog, su u odnosu na Srbiju dosta veće. Otprilike, bar peti deo jedne plate mora da se odovoji da bismo se hranili normalno. Ostale stavke, kao što su obavezno zdravstveno osiguranje, struja, voda, telefon, internet, automobil, itd. opterećuju dosta kućni budžet i oduzimaju skoro trećinu primanja“, kaže.

Izvor: kurir.rs