Slobodana zovu pančevački Tesla: Izmislio je ventilator koji lenja creva pretvara u mašinu (FOTO)

|

Iako po struci bravar bez mnogo uplitanja u struju, Slobodan Milevski iz Jabuke kod Pančeva već duže od tri decenije očaran je Nikolom Teslom.

On proučava njegov lik i delo, pa je mnogo toga što je veliki naučnik osmilio, on pokušava da stvori i u svojoj maloj radionici. Tako je usred Pančeva nikao Vordenklifski toranj, ventilator bez propelera, ali i čudna platforma, koja lenja creva pretvara u auto – put.

– Čitavih 36 godina proučavam život i delo Nikole Tesle i znam sve o njemu od rođenja do smrti. Živim sa njim od jutra do sutra, on mi je uzor. Bio je čudo od naučnika, potpuno drugačiji od ostalih. Napravio sam njegov toranj skoro pa u originalu, jer je to njegovo najveće delo. Maketa je visine dva metra i procenjen je na 2.000 evra. Uradio sam grafički prikaz i 2017. napravio. Pošto njegov toranj nikada nije završen, ja sam napravio maketu da se vidi kako bi to izgledalo“, kaže Slobodan, koji nosi nadimak Bode.

Mesecima je ovaj pametni Pančevac radio na svojoj maketi, koja na prvi pogled izgleda veoma jednostavno, ali je u ustvari veoma zahtevna.

– Kalupi su od cerezita, uklapaju se u dimenzije, pa sam ih uz mnogo muke sklapao i namučio se, dok nisam sve uradio kako sam zamislio. Trebalo mi je više od godinu dana da je završim. Ima 18 reda, 680 polusvera zalepljenih, koje štite da se ne polomi, kondezarori su u obliku tegle. Da je to njegovo delo zaživelo, sada bi sve bilo u tome od interneta do društvenih mreža“, kaže Bode.

Međutim, Toranj nije jedino njegovo delo iz njegove male radionice, već je on napravio i ventilator bez propelera, a uz pomoć njegove ideje mnogi su se zauvek rešili problema sa lenjim crevima.

– Za lečenje creva ovo je efikasno 100 odsto i doktorka je dolazila, žena od struke. Ko nema redovnu stolicu dođe ovde i nema više problema, stane na platformu. Bez kompresora ne može da radi, oscilator je brzine klipa oko 240 puta u sekundi i vibracija.

– Osećaj je kao da čovek leti i ko god je stao kaže da može da pešači koliko hoće. Nikada nisam bio bolestan, ne znam gde je doktor, niti idem tamo u apoteku i nemam nikakvih problema“, kaže Bode.

Slike njegovog idola i patenti, uramljeni su na zidu njegove porodične kuće i Bode je možda jedini koji svakoga dana pominje ovog naučnika i pali mu, u čast, sveću.

Izvor: kurir.rs