Spremite se za promene: Meteorolog objavio prognozu za naredne dane – Za tri dana promeniće se sva četiri godišnja doba

|

Vikend koji je skoro iza nas, doneo nam je zahlađenje, ali se već od sutra očekuje otopljenje, a u utorak i do 22°C. U sredu zatim sledi novo prolazno zahlađenje sa kišom, a ponegde i sa snegom, dok će temperatura biti u padu i za 15 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Jutros je širom Srbije bio mraz, uz temperature ispod nule, a na Kopaoniku je izmereno minus 10. Jedino je Beograd bio u “plusu”, gde je izmeren jedan stepen.

U nastavku dana biće smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojačan severozapadni vetar, a biće i hladno vreme. Maksimalna temperatura kretaće se od sedam do 10 stepeni, dok će u Beogradu biti do osam.

Početkom naredne nedelje nad našim područjem ojačaće termički greben sa jugozapada, pa se očekuje priliv osetno toplje vazdušne mase sa Mediterana. Istovremeno, nad severozapadnom Evropom biće veoma snažan ciklon, koji će u većini Evrope doneti veoma visoke temperature, a one će na Britanskim ostrvima biti i preko 15 stepeni, uz orkanski jugozapadni vetar. Pre nekoliko dana, sneg i led paralisali su veći deo Britanije, a na severu Škotske izmereno je čak minus 17 stepeni.

Ponedeljak će u Srbiji biti vedro i vrlo hladno u jutarnjim časovima, uz mraz, a u dolinama i kotlinama uz maglu. Temperatura će se kretati od minus šest do nula stepeni, pa zbog niskih temperatura i mraza primenite adekvatnu meru zaštite kod ratarskih, voćarskih i poljoprivrednih kultura. Tokom dana biće znatno toplije, uz sunčano vreme, sa maksimalnom temperaturom od 14 do 18 stepeni, a u Beogradu do 16. Hladnije vreme biće samo u Negotinskoj Krajini, i to do 12 stepeni.

Duvaće pojačan jugoistočni vetar, koji će krajem dana na severu Srbije a i u košavskom području biti veoma jak.

U utorak se očekuje sunčano i veoma toplo vreme, a jutarnji slab mraz očekuje se samo na jugu i jugoistoku Srbije. Jutarnja temperatura iznosiće minus dva na jugu do osam stepeni na severu Srbije, a maksimalna dnevna temperatura biće od 18 do 22, u Beogradu do 20 stepeni.

Krajem dana očekuje se osetniji pad vazdušnog pritiska kao i postepeno povećanje oblačnosti, što će biti uvod u pogoršanje vremena od srede.

Sredinom sledeće nedelje snažan ciklon premeštaće se preko centralne Evrope, formiraće u sredu sekundarni ciklon iznad Jadranskog mora, koji će se sa hladnim frontom premeštatai i sredu i u četvrtak preko našeg područja.

U sredu se u Srbiji očekuje jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Tokom dana kiša će na planinama preći u sneg, najpre na zapadu Srbije. Jutro će biti najtopliji deo dana u mnogim predelima, naročito na severu Srbije i u Beogradu. Maksimalna temperatura biće od šest stepeni na severu do 14 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do osam. Posle podne temperatura će biti u osetnijem padu, a u toku večeri i noći kiša će u nižim predelima južne i centralne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

U četvrtak će biti oblačno sa kišom, na planinama i na jugu i jugoistoku Srbije sa susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura je od tri na jugu Srbije do devet stepeni na severu Srbije.

U petak nas očekuje suvo i prohladno vreme, a ujutro uz pojavu mraza.

Tokom sledećeg vikenda će pod uticajem povišenog pritiska biti sunčano i toplije, ali uz hladna jutra, a ponegde i slab mraz. Maksimalna temperatura iznosiće oko 15 stepeni.

Uticaj novog cikolna sa severozapada Evrope, očekuje se oko 20. marta, pa bi novo prolazno zahlađenje sa mogućim padavinama moglo zahvatiti Srbiju sa prvim danima kalendarskog proleća.

Dakle, u narednih 10 dana očekuje nas pravo promenljivo martovsko vreme, a i Baba Marta će nas svakako podsetiti da nam kalendarski još uvek traje zima.

Izvor: kurir.rs