Sestre Nikolić vratile se da žive u selo na Goliji, gde ima 6 stanovnika: Evo šta ih je tamo dočekalo (VIDEO)

|

U Kulizinom selu, na obroncima planine Golija, godinama unazad gase se svetla u domaćinstvima, te ona ostaju prazna i napuštena. Tek, njih šestoro ostalo je da živi na kućnom pragu, a onda su se potpuno neočekivano iz velegrada, vratile tri sestre Nikolić. Stanojla i Pavlina su dobar deo života provele u Beogradu, dok je Svetlana živela u Gornjem Milanovcu.

Ipak, nostalgija za rodnim krajem bila je jača od svih blagodeti koje pruža veliki grad, te su odlučile da se vrate lepotama planine Golije, ali i da se suoče sa svim surovostima koje donosi zima na planini, kao i život bez lekara, prodavnice, pošte, kafane.

“Uvek me je nešto vuklo da dođem u svoj rodni kraj. Dok sam bila tamo, mnogo sam razmišljala da kad odem u penziju da se vratim. Ranije je bilo puno selo, imali smo i zadrugu gde smo prodavali razne plodove, radila je i pošta, a sada ništa nema”, rekla je Pavlina.

Ove sestre Nikolić planiraju da kupe živinu za sopstvene potrebe, volele bi da posade voće i povrće, kao i da vrate život domaćinstvu u kome su rođene.

“Čist vazdu, sama priroda, voda, to nas vuče da opet živimo ovde. Mnogo je teško kad je veliki sneg, a kad je ovako, nije opasno. Idemo u Ivanjicu po namirnice, jer ovde nema prodavnice”, rekla je Svetlana.

One se nadaju da će najavljeni razvoj Golije, dovesti u sela više mladih ljudi.

“Ovo je zaista najlepši deo Srbije. Samo treba da ima neka prodavnica, kafana i hotel, mnogo bi naroda ovde došlo da uživa u lepotama prirode”, rekla je Stanojla.

Ove sestre rekle su da im je ponekad malo dosadno, naročito kad je loše vreme, pa dan provedu gledajući televiziju.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: telegraf.rs