RHMZ upozorava: Alarm za petak i subotu – U tri dela Srbije očekuju se jake grmljavine i krupan grad

|

U petak i subotu po podne i uveče na području Srbije mogu se očekivati vremenske nepogode, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) na svom sajtu.

Kako je najavljeno, oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije, do regiona Karpata, u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji će lokalno biti vrlo snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad (veći od 5 centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra (jače od 24 m/s) i izolovano orkanske udare vetra (jače od 28 m/s), navodi se u upozorenju.

RHMZ najavljuje da je veća verovatnoća pojave nepogoda u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije, ali i da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije, RHMZ će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred, te je savet da se ista prate.

Danas i sutra očekuju se temperature do 39 stepeni. U nedelju sledi predah, a potom novi prodor veoma toplog vazduha, sa temperaturama do 40 stepeni.

U subotu u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji promenljivo i vrlo nestabilno – očekuju se i sunčani intervali, ali i jaki grmljavinski razvoji sa pljuskovima, gradom i olujnim vetrom. Na jugu zemlje biće pretežno sunčano i veoma toplo. Južni i jugozapadni vetar će tokom dana biti u skretanju na severozapadni.

Najniža temperatura od 17 do 21 stepen, a najviša od 29 na severozapadu Srbije do 38 stepeni na jugu zemlje. U nekim delovima Srbije na snazi će biti i crveni meteo alarm.

U nedelju pretežno sunčano uz umeren razvoj dnevne oblačnosti i malo nižu temperaturu. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije jak, severzopadni. Najniža temperatura od 16 do 20 stepeni, a najviša od 29 do 33 stepena.

Izvor: nova.rs