Radili i zaradili u Holandiji, troše na našu decu: Miroslav i Ljiljana umesto zlatne svadbe obradovali najmlađe u rodnom selu

|

Iz rodnog Godovika Miroslav Miletić je nakon završene škole i odslužene vojske otišao u Beogad gde je prodavao jabuke i radio razne poslove a onda otišao u Holandiju. Tamo je upoznao svoju buduću suprugu Ljiljanu. Posle 40 godina vratili su se u Miroslavljevo rodno selo i tu sada slave veliki jubilej, takozvanu “zlatnu svadbu”, odnosno 50 godina bračnog staža.

U Holandiji su Miroslav i Ljiljana radili i zaradili penziju a onda rešili da se vrate u Srbiju u Godovik kod Požege. Kažu da čoveka vuče ono odakle je otišao.

Kako kažu Miroslav i Ljiljana, i Holanđani su se promenili prema njima.

“On prolazi ulicom i kaže „kako ste, šta radite“, ja mu pričam „šta ću, vidiš kako je“ a on meni kaže „šta ti fali, imaš posao, imaš stan, imaš auto, imaš ženu“, pa ga ja pitam „pa jel to sve što mi treba.“ Nisam mogao više, jel sam osećao da ću da puknem”, ispričao je Miroslav.

Njegova supruga Ljiljana pak kaže da ne možeš ti tamo sa njima, oni uvek imaju svoje a mi svoje.

“Oni imaju svoje i neće oni da se puno privikavaju na tebe, ljubazni su ali su škrti”, objašnjava Ljiljana jaz između Holanđana i pridošlica.

Ovaj par je mnogo putovao od Španije i Kanarskih ostrva do Francuske. Radili su da bi živeli i dece nemaju pa su za pedesetogodišnjicu braka rešili da obraduju najmlađe u Godoviku. Naime, oni su prijateljima naglasili da ne žele nikakve poklone za zlatnu svadbu, već da prilože novac u zavisnosti od mogućnosti, a oni će to iskoristiti kako misle da treba.

“Svim zvanicama preneli smo da nam umesto cveća, pića, svega što bi nam doneli od ruke, daju u novcu u vrednosti tih poklona. Tako je i bilo. Dan-dva kasnije otišli smo u školu i rekli da ćemo da finansiramo otvaranje vrtića. Uplatili smo sav novac dobijen od gostiju, plus sumu od naših penzija”, ispričala je Ljiljana.

Dvorište koje dele vrtić i škola na proleće će dobiti ljulaške, klackalice, klupe, tobogan. Ljiljana je sa komšijom koji radi u Nemačkoj dogovorila da zajedno kupe mobilijar. Miletići svake godine kupuju paketiće koje sveštenik posle liturgije na Badnji dan podeli deci iz Godovika i okolnih sela. Crkva u Godoviku čeka rekonstrukciju, a jedan od donatora biće Miletići.

Izvor: nova.rs