Mladenci za poklon tražili samo koverte, svekrvi bilo sumnjivo: Pukla bruka na jugu Srbije

|

Nekad je bilo lako odabrati poklon za svadbu, kupiš lampu, servis, komplet od 6 čaša, ambasador ćebe ili šoljice za kafu i svi srećni i mlada a i svekrva. Ali su ta vremena davno prošla.

Mladencima koji dele krov sa svekrom i svekrvom to je bespotrebno jer je kuća već puna i opremljena. Mladencima su potrebne pare za neko svadbeno putovanje ili pak kiriju za budući podstanarski stan. Onim mladencima kojima je na putu i beba, novac je prioritet te nije tajna da mladenci od svatova žele da dobiju koverat s novcem.

Međutim, to ponekad ume i razljuti goste, koji su možda hteli da sami kupe poklon, a ne da im neko kaže šta će da odnesu ili koliko para da stave u kovertu.

Naime,o mnogim svadbama i veseljima i dalje se priča. Tako se o jednom veselju na jugu Srbije prepričava i mesec dana kasnije.

– Bili smo na jednoj svadbi kod prvih komšija koji žive preko puta naše kuće. Čuli smo da na poklon mladenci žele da im gosti donesu novac, pa smo tako i uradili. Kako sam videla na proslavi mnoge zvanice donosile su koverte koje su ubacivali u kutiju, koja je bila ukrašena i stajala je odmah pored mladenaca. Veselje je bilo zaista lepo, ali sam nakon svadbe čula priče po komšiluke, kako je majka od maldoženje komentarisala kako im se svadba nije isplatila, jer je većina gostiju stavljala u koverte po 20, 30, 40 evra, kolko samo da plate stolicu – kaže prva komšinica mladenaca i još dodaje:

– Pre dva dana svratila je kod mene da popije kafu. Iako me te priče ne zanimaju, ona je sama započela tu temu koju je proširila po celom komšiluku. Bilo mi je mnogo neprijatno. Rekla je da je bruka što su u nekoliko koverata bez potpisa našli po 20 dinara.

Takođe je sramota to što više od polovina koverata nisu potpisane pa ne znaš da li su ti 20 evra stavili komšije, prijatelji ili neki bliži rod, pričala je mladoženjina majka.

– Zaista sam bila šokirana tim pričama. Ćutala sam, ali sam se zapitala zašto tako ogovara goste ko je koliko stavio u kovertu. Sigurno je stavio ko je koliko mogao u ovim teškim vremenima.

Kum, pobratim a i onaj ko je rod, sigurno je stavio više. Pa ne pravi se svadba zbog para. Jeste sramota to što je neko stavio 20 dinara u kovertu i došao na svadbu. To je nepoštovanje tih mladenaca… Ali isto tako ne možeš da nateraš nekoga da se potpiše na koverti ako to ne želi. Svadba ne treba da se pravi zbog para, a nažalost većina porodica tako i radi. Na mojoj svadbi su nekada sve koverte bile bez potpisa. Koliko vidim danas se to i te kako gleda i zamera ako ništa ne piše.

Koliki iznos novca je prikladno dati kao venčani poklon, objavio je članak jedan nemački radio. Važno je uzeti i finansijsku situaciju u obzir.

Iako mnogi očekuju da su s obzirom na standard te cifre daleko veće nego one s naših prostora, nemački mediji kažu da je za pripravnika ili studenta sasvim u redu da pokloni 30 do 50 evra.

Drugi činilac koji bi trebao da odredi vrednost poklona je vaša uloga. Na svakom venčanju biće bogat švedski sto ili raznovrstan meni, popraćen šampanjcem i velikim izborom pića. “Ne zaboravite da svatovi sve plaćaju, te je osnovno pravilo: Dajte otprilike koliko popijete i pojedete u svatovima”, savetuje nemački radio.

Bitno je i kakva je vaša veza s mladom ili mladoženjom? Da li ste najbolji prijatelji od osnovne škole, bliski rođaci ili samo poznanici? Ako dolazite iz kruga poznanika, prigodan poklon je od 30 do 50 evra. Dobri prijatelji obično daju više, pa daruju i do 100 evra.

Ako je bračni par deo porodice, onda se povećava i iznos poklonjenog novca. Roditelji često daju 100 evra po osobi, a može da bude i do 500 evra. Isto pravilo važi i za stričeve ili tetke, ali i za kumove.

Izvor: kurir.rs