Najavljen štrajk svih škola u Srbiji za ovaj datum: Održan protest zbog prebijanja profesora u Bačkoj Palanci

|

U Bačkoj Palanci danas je održan protest podrške pod nazivom “Dokle više?” pretučenom profesoru Slobodanu Zoriću (65) Srednje tehničke škole “9. maj” koga je u školi na času prebio bivši učenik (16) te škole.

Protest je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije a priključili su im se i ostali profesori koji nisu članovi pomenutog sindikata i takođe obustavili nastavu u svojim školama a za sledeći četvrtak 16. maja najavljena je obustava rada svih škola u Srbiji.

Duška Lalić, predsednica Sindikata prosvetnih radnika Bačke Palanke, saopštila je da je njen kolega Slobodan Zorić van životne opasnosti, da je pretrpeo u svojoj školi veoma teške telesne povrede u vidu frakture lobanje, loma kostiju lica i mnoštva hematoma.

“Mi smo organizovali jednodnevnu totalnu obustavu rada nastave kao štrajk upozorenja, nisu radile škole i opština Bačka Palanka a doneta je odluka da sledećeg četvrtka Unija sindikata prosvetnih radnika obustavi rad u celoj Srbiji. Tražimo hitnu promenu zakonskih regulativa, akata i podakata, ako treba, da imamo prava kao advokati, da se zaštite prosvetni radnici i naše porodice a drugi zahtev je da se hitno kazni ovaj stariji maloletnik”, rekla je Lalić.

Ona je dodala da je, koliko zna, maloletni nasilnik i ranije pravio probleme u školi te da se zato i ispisao iz nje a da se ovaj incident mogao sprečiti.

Nekoliko učenika škole “9. maj” iz Bačke Palanke u dužem periodu maltretiralo je profesora Slobodana Zorića, kako se saznaje, a sve je kulminiralo juče kada ga je maloletnik (16) krvnički pretukao. Kako izvor kaže, teško povređeni profesor je pred penzijom, a šikaniranje je trpeo duže vreme od jednog broja učenika.

“Nekoliko učenika isticalo se u neprimerenom ponašanju. Gađali su grudvama od papira profesora Zorića, vređali ga, ponižavali. To se dešavalo ispred učionice, u hodniku, u dvorištu škole”, kaže sagovornik.

U sredu je sve kulminiralo.

“Profesor Zorić nije više mogao da podnese ponižavanje i odgurnuo je M. B. Ovaj ga je tada pesnicom iz sve snage udario, oborio na zemlju i nastavio krvnički da ga šutira u glavu”, navodi isti sagovornik.

Profesor Zorić je prijavio slučaj i zbrinut je u Kliničkom centru u Novom Sadu.

“Policija je pokušala da razgovara sa maloletnikom u prisustvu majke, ali kako on nije hteo ništa da kaže, pustili su ga kući”, kaže izvor.

Posle intervencije tužioca iz Novog Sada, policija je došla u bolnicu po medicinsku dokumentaciju u kojoj se vidi da oštećeni ima frakture na licu i glavi. Naloženo je privođenje počinioca kojem je danas popodne, tek iz drugog puta određen pritvor do 30 dana.

Kako se nezvanično saznaje, maloletni napadač je pre mesec dana napustio školu u kojoj je napao svog bivšeg profesora i prebacio se u SSŠ “Dr Radivoj Uvalić” u tom mestu. Razlog što je napustio školu i zašto je napao profesora utvrdiće se istragom koja je u toku.

Izvor: mondo.rs