Miki ima 2 fakultetske diplome, ali je odabrao selo: Sa majkom ima neobičan biznis – Proizvode dostavljaju širom Srbije

|

Miki Milošević i njegova majka prave i dostavljaju pite širom Srbije. U pitanju je posebna kuvana pita sa domaćim mlekom koje dobijaju od njihove krave, a osim toga prodaju i burek sa mesom.

Oni žive u selu Kalimanići u podnožju Tare, blizu Bajine Bašte. Ovaj vredni momak završio je dva fakulteta, ali se ipak odlučio za život na selu.

Pored krava, imaju i veliko imanje, na kom se nalazi i polje pšenice, od koje prave brašno za njihove pite. Nakon što procede mleko, naprave sir, koji kasnije koriste za pravljenje pite.

“Pored sira koji pravimo za pitu, pravimo i planinski punomasni sir, i šaljemo ga u kantama. Najstariji sir se stavlja na sam vrh, mladi je pri dnu, pa kako ga ljudi troše, tako i sir sazreva”, objašnjava Miki.

Nude dve vrste pita, odnosno gužvara i pita koja se razvlači na čaršav. Druga se maže uljem, a prva se razvija na brašnu.

“Izrada pita je tradicija naše porodice. Od babe sam naučio da pravim gužvaru, a od majke ovu koja se razvlači na čaršavu”, kaže on.

Preliv koji se koristi za pitu gužvaru su kajmak, voda, mleko i mast, a svi pomenuti sastojci su iz domaće radinosti.

“Nakon što se kajmak ocedi, uzima se jedna kašika i stavićemo vodu koju sam ostavio da se kuva. U zagrejanu vodu dodajem mleko da zajedno proključaju, posle čega dodajem kašiku masti i kajmaka. Sve to se preliva preko pita”, objašnjava Miki.

Cena pite sa mesom ili sa domaćim sirom je 1.200 dinara po kilogramu. Osim ovog posla, izdaju i sobu u kući staroj 100 godina, koja je preneta iz susednog sela. U njoj vole da ugoste i turiste.

Izvor: kurir.rs