Prljava kiša večeras stiže u Srbiju: Padaće u tri dela zemlje – Meteorolog objavio prognozu za narednu nedelju

|

Do kraja meseca očekuje nas natprosečno toplo vreme za ovo doba godine. Pored veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu veoma izraženog visinskog južnog i jugozapadno strujanja stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Pesak je stigao u prednjem delu veoma izraženog i snažnog ciklona sa zapada Evrope. Jak vetar podigao je i do 5-6 km uvis u atmosferu čestice pustinjskog peska iz Sahare. Zatim je snažno južno strujanje pokrenulo ove čestice preko Mediterana i Jadrana, pri čemu je došlo do kondenzacije i stvaranja kišnih oblaka, ali i pojave prljave kiše, zbog čestica peska.

Pojava je potpuno prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji ili kada se centar ciklona nađe nad zapadnim i cebtralnim predelima Mediterana. U Srbiji će do kraja dana biti umereno do pretežno oblačno.

Pred kraj dana i tokom večeri u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije i u Metohiji očekuju se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U predelima sa padavinama očekuje se prljava kiša, zbog prisutnog peska u atmosferi. Padavine neće biti izražene i biće znatno manjeg obima u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku, gde se očekuju obilnije padavine, naročito duž Jadrana.

U ponedeljak će biti svežije, ali i dalje toplo za ovo doba godine. U nastavku sledeće nedelje biće i dalje natprosečno toplo, uz temperature i preko 25 stepeni i uz česta prolazna naoblačenja sa kišom i pljuskovima i grmljavinom, zbog snažne ciklonske aktivnosti sa zapada Evrope, pri čemu će biti izražena južna visinska strujanja. Do kraja oktobra ne očekuje se jače zahlađenje, prenosi Đorđe Đurić.

Izvor: kurir.rs