Predložene olakšice za majke: “Nakon povratka sa porodiljskog, država treba da im 3 godine plaća doprinose”

|

Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije izjavio je danas, predstavljajući Predlog olakšica na zarade majki nakon porođaja, da bi majkama, posle povratka sa odsustva radi nege deteta, država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje.

Obrazlažući predlog Instituta za razvoj i inovacije, Jevtović je na konferenciji “I mame imaju pravo!”, objasnio da bi u prvoj godini država trebalo da subvencioniše 65 odsto tih troškova, u drugoj 60, a u trećoj 50 odsto.

Ukoliko bi prosečna plata majki bila 63.325 dinara, po ovom prdlogu bi država u prvoj godini trebalo mesečno da subvencioniše svaku majku sa 20.523 dinara, u drugoj godini 19.000, a u trećoj godini 15.787 dinara.

Prema njegovim rečima, ovako bi bila olakšana pozicija i poslodavaca i majki.

Ukoliko bi primenila ovu meru Vlada bi, kako je Jevtović naveo, “trebalo da izdvoji dvestoti deo godišnjeg BDP Republike Srbije, odnosno 0,56 odsto BDP”, tako da bi u prvoj godini ti troškovi iznosili oko 92 miliona evra, u drugoj godini 194, a u trećoj 298 miliona evra.

Predstavnica Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Snežana Bogdanović istakla je da to ministarstvo podržava svaku meru koja doprinosi unapređenju položaja majki koje rade, uključujući i preduzetnice.

Osnivačica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura izjavila je da to udruženje pozdravlja predložene mere i navela da bi se njihovom primenom smanjila nezaposlenost u Srbiji, kao i jaz između poslodavaca i zaposlenih.

Izvor: espreso.co.rs