Poznato koje još majke će moći ovu pomoć da dobiju: Vlada Srbije menja uredbu o subvenciji za prvi stan

|

Uskoro će biti promenjena uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile bebu u 2022. godini, kako bi sve majke koje su odbijene, a ispunjavaju uslove, mogle da dobiju novčanu pomoć.

Ministarka za rad i predsednica komisije za dodelu novčanih sredstava za kupovinu prvog stana, Darija Kisić, istakla je da propis kojim se definišu uslovi za dodelu subvencije jedna je od najvažnijih mera za podsticaj nataliteta i podrške majkama u Srbiji.

– Država je odlučna da podrži majke da reše stambeno pitanje i zasnuju svoju porodicu, jer tako ulažemo u još bolju budućnost naše zemlje – rekla je ona i dodala:

– Dosadašnja praksa pokazala je da su postojale nedoumice u primeni Uredbe i da su majke umesto predugovora podnosile ugovore o kupoprodaji nekretnine. U narednom periodu nadležni će učiniti sve da se pronađe pravni osnov da sve one koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države – navela je Kisićeva.

– Pozivam majke koje su rodile decu u ovoj godini, ukoliko ispunjavaju uslove, da podnesu zahtev za subvenciju za kupovinu nekretnine, jer država je odlučna i finansijski spremna da ih podrži – poručila je ministarka.

Podsetimo, problem je nastao pošto su mame potpisale ugovor o kupovini stana na kredit uglavnom dan pre nego što su podnele zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljale papire.

Zbog potpisanog ugovora, one su već imale nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na novac iz budžeta.

Komplikovana procedura i neusklađenost propisanih uslova sa realnim stanjem na terenu odbili su mnoge parove da se upuste u avanturu obezbeđivanja krova nad glavom sa delom novca iz državne kase.

Do sada su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz – Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Prema podacima Ministarstva za rad u proceduri je 39 zahteva.

Izvor: novosti.rs