Poskupljuje hleb Sava, nema više ograničenja cena na pojedine vrste mesa: Vlada Srbije upravo donela odluke

|

Vlada Srbije upravo je na sednici donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine.

Konkretno ukinuti su član 7. i član 8. Uredbe i to ograničenja na pojedine vrste svinjskog mesa (but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjska slabina sa kostima) i svežeg pilećeg trupa.

Pitanje koje se sada nameće jeste da li će ukidanjem ovih ograničenja doći i do poskupljenja?

“Nećemo dozvoliti da dođe do rasta cena. Ministarstvo trgovine se ozbiljno bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koja potresa celu Evropu. Ljudi ne treba da se brinu! Naš primarni interes ostaje obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta”, objasnio je Tomislav Momirović, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Druga odluka Vlade Srbije tiče se cene hleba Sava. On će ubuduće koštati 57 dinara, a ne 53,5 dinara kao do sada. Ovo je predviđeno novom Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koji je danas usvojila Vlada Srbije.

“Maksimalna maloprodajna cena hleba iz člana 2. ove uredbe je 57 dinara, a maksimalna proizvođačka cena je 48,88 dinara”; stoji u danas usvojenoj uredbi.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije (u trenutku nastanka ovog teksta Službeni glasnik još nije objavljen) i važi do 30. juna 2023. godine.

Izvor: blic.rs