Pored redovnog stiže i vanredno povećanje penzija: Mnogi će dobiti i pare koje su “pisali” pre 10 godina

|

Zahvaljujući novim merama države, prosečna penzija u Srbiji ide na oko 45.390 dinara u proseku. Na novu linearnu povišicu će imati pravo svi penzioneri, njih oko 1,65 miliona. Do kraja godine najstarijima stiže i po 800 dinara od besplatnih akcija koje su dobili od države pre deset i više godina.

Slede dva povećanja penzija, prvo vanredno u ovoj godini i zatim redovno od januara naredne godine.

Tako bi prosečna penzija koja sada iznosi 37.825 dinara, već od oktobra trebalo da bude nepunih 40.000 dinara, što je povećanje od oko 2.000 dinara prosečno, a u januaru sledeće godine bi išla na 45.500 dinara što je oko 8.000 dinara povećanje u proseku.

Penzije su poslednji put povećane u januaru ove godine i to za 12,1 odsto. Pre toga povećanje bilo je u novembru prošle godine, oko 9 odsto, i sa dva povećanja, prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara.

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović naglasio je da je izmenama Zakona o PIO omogućeno da u toku godine bude više povećanja penzija i da se osim redovnog obezbeđuje i vanredno usklađivanje.

“Naplaćeno je više prihoda od doprinosa za 14,4 milijarde dinara, odnosno za 5,25 odsto više nego što je predviđeno finansijskim planom”, objasnio je Ognjenović.

On je dodao da je u odnosu na isti period prošle godine ove godine naplaćeno 27,3 milijarde dinara ili 10,46 odsto više izvornih prihoda, odnosno prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Svi penzioneri koji do sada nisu prodavali besplatne akcije, koje su od države dobili pre više od 10 godina, do kraja godine treba da očekuju oko 800 dinara dividende. Juče je NIS objavio da uskoro stiže 600 dinara za pet akcija od NIS-a. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti. Nedavno je najavjena i dividenda koju će isplatiti Telekom. Po osnovu 31 deonice, na račune akcionara ove kompanije će biti uplaćeno još oko 226 dinara neto ukupno.

Izvor: blic.rs