Petar objavio oglas na Fejsbuku da montira nameštaj, pa dobio poziv od tržišnog inspektora: Platio debelu kaznu

|

Četrdesetjednogodišnjeg Osječanina Petra Radića sud je prvostepenom presudom kaznio sa 1.500 kuna (200 evra), nakon što je u septembru prošle godine na Fejsbukovom oglasniku objavio da montira nameštaj i postavlja laminat. Nakon što je objavio oglas, Petar je dobio poziv od tržišnog inspektora.

Opštinski sud u Osijeku utvrdio je da je Petar prekršio Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti jer je 8.septembra 2021. preko Fejsbuka na oglasnim stranicama za trgovinu (Marketplace) – montaža nameštaja oglasio delatnost uslužne montaže nameštaja i postavljanja laminata, a da delatnost nije registrovana kod nadležnog tela ili prijavljena poreskim institucijama, prenosi Glas Slavonije.

Osječanin je u svojoj odbrani naveo da prekršaj nije počinio jer nije kao fizičko lice oglašavao obavljanje delatnosti uslužne montaže nameštaja i postavljanja laminata. Pravdao se da je stavio oglas koji je glasio: “montaža nameštaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade”.

Petar je istakao je da u oglas nije stavio cenu niti je pisalo “cena po dogovoru”, ali bio je naveden njegov broj mobilnog. Fotografija u oglasu je iz porodičnog stana. Ujedno je tvrdio da je opisani oglas, za koji se tereti, u međuvremenu skinuo s interneta jer jer nije bio siguran sme li da oglašava besplatno pružanje pomoći. Ali, tržišni inspektor tvrdi drugačije.

Inspektor je rekao i kako je nazvao na broj mobilnog iz oglasa i da se na njega javio Petar Radić, te kako je naknadno s njim razgovarao i na osnovu navedenog utvrdio da se oglašava za delatnost ugradnje stolarije, a da za to nije registrovan.

Nakon ovog slučaja Osječanin je odlučio da napusti zemlju i sreću i uhlebljenje potraži u Irskoj.

“Svih ovih godina pokušavaš, radiš, ali nema od ovoga ništa. Toliko me puta bilo sramota da odem i prijavim se na biro kad su firme propadale, a ja ostajao bez posla, a sad me zanima gde su inspektori bili za neuplaćeni radni staž, gde su bili kad je plata bila na ruke? Ako bi je uopšte bilo…Na meni su našli da treniraju strogoću. Odlazim za sva vremena iz ove priče i nakarade. Idem u Irsku. Ovo ovde je katastrofa. Plati ovo, plati ono, više ne znam što da plaćam. Idem. To je 100 posto sigurno. Iznajmićemo manji stan jer supruga i dete ostaju, a ja bih u Irskoj radio kao vozač”, zaključio je Radić.

Izvor: mondo.rs