Otkrivena nova internet prevara: Ako dobijete ovakvu poruku od “prijatelja” ne odgovarajte nikako

|

– Nepoznata osoba iskoristila je moju sliku sa Instagrama, moje ime i prezime, da bi napravila lažni nalog na ovoj društvenoj mreži i mojim prijateljima slala poruku gde im je tražila broj telefona, ali i slala SMS sa određenim kodom tražeći da ga vrate u poruci. Prijatelji koji su poverovali i poslali broj i kod, račun za telefon im je bio uvećan i do 10.000 dinara – ispričala je Dragana Đapić, organizator kulturnog programa.

Poslednji slučaj ove vrste prevare je upravo ovaj, a i ranije su iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija upozoravali da je “nekima od prevarenih račun uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasedaju”.

Đapićeva je ispričala kako je preko njenog profila nepoznata osoba uspela da prevari veliki proj ljudi.

– Moja prijateljica koja je inače i mlada devojka, programer, mi je u petak poslala “skrin šot” profila sa mojim imenom, prezimenom samo sa jednim dupliranim slovom i fotografijom gde je sa tog lažnog profila njoj stigla poruka sadržine: “Zdravo, možeš li mi dati svoj broj telefona?” Pošto se ona bavi programiranjem posumnjala je na prevaru, a i znala je da ja imam njen broj i pitala se zašto joj tražim – kaže Đapićeva i dodaje:

– I ostalim prijateljima je sa tog profila stigla poruka iste sadržine, a potom stiže i SMS poruka za neki konkurs, na kome će moj prijatelj glasati za mene odnosno taj lažni profil, sa nekog broja telefona u kojoj traži da kod koji šalje vrate u SMS poruci. Prijatelji koji su poverovali da sam to ja i vratili taj kod upali su u tu mrežu prevaranta i računi za telefon su im uvećani čak i do 10.000 dinara!

Naša sagovornica kaže i da devojka koja joj je javila za lažni profil je videla da je ta nepoznata osoba čak 13 puta menjala podatke na nalogu za 90 dana.

– Odmah nakon što sam dobila dojavu o prevari, na svojim društvenim mrežama sam obavestila prijatelje o čemu se radi, ali sam se u subotu i mejlom obratila Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Prijavili smo profil na Instagramu i uspeli smo da blokiramo NN lice, ali je kako sam upućena nakon samo sat vremena ta osoba preuzela identitet druge osobe i pretpostavljam da je nastavila sa prevarama – kaže naša sagovornica i apeluje na građane da budu oprezni i da ne nasedaju na takve poruke kako ne bi bili prevareni.

Podsetimo, na platformi “Pametno i bezbedno” Ministarstva informisanja i telekomunikacija objavljeno je da iza ovih internet prevara stoje tinejdžeri.

– Nekoliko tinejdžera koji veoma dobro barataju tehnologijama, a posebno telefonima i društvenim mrežama, osmislilo je i danima sprovodi prevaru nad korisnicima Instagrama, preko čega su onima koji su naseli ukrali po nekoliko hiljada dinara! Nekima je račun uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasedaju – objavljeno je na platformi i dodaje:

– Da bi prešli novi nivo igrice, moraju da uplate neke pare i to preko tog koda koji vam šalju. Kada vi kliknete na taj kod, njima se otvaraju nivoi, a vama se skidaju pare.

Izvor: kurir.rs