Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora u Crnoj Gori: Milo Đukanović izgubio Podgoricu posle 24 godine

|

U Podgorici, koalicija koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 38,1 odsto glasova, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju na obrađenih 208 od 208 biračkih mesta, prenose podgoričke Vijesti. DPS aktulenog predsednika države Mila Đukanovića imala je vlast u 8 od 14 gradova u kojima su birane lokalne vlasti. DPS će vlast zadržati u Baru i Bijelom Pollju.

Novoosonovani Pokret „Evropa sad“, koji predvodi bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića, Jakov Milatović, osvojila je 21,7 odsto glasova.

Demokratski front – „Za budućnost Podgorice“- 18,2 odsto, URA – CIVIS – Albanska alternativa – „Može Podgorica – Ovo je naš grad!“ – 6,4 odsto , „Pokret Preokret“- 1,8 odsto, Aleksa Bečić – Demokrate – Demos – UCG – „Idemo ljudi!“- 10,8 odsto, SNP – „Temeljno za Podgoricu“ – 2,8 odsto, Svetosavska srpska lista – „Saberimo se za Nemanjin grad“ – 0,2 odsto, pokazuju podaci CDT-a.

Prema tim podacima, „Svi za naš grad“ osvojili su 24 mandata, Pokret „Evropa sad“ 13, „Za budućnost Podgorice“ 11, „Idemo ljudi“ šest, „Može Podgorica, ovo je naš grad“ četiri mandata.

SNP, Pokret Preokret i Svetosavska su bez mandata.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je u Podgorici do 20 časova izlaznost 69,3 odsto birača.

Dodali su da je 2018. godine glasalo 64,4 odsto, a na parlamentarnim izborima 2020. godine 81,1 odsto birača.

Demokratski front osvojio je većinu na lokalnim izborima u Budvi i imaće 18 odbornika, a sve ostale partije 15, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

Prema tim podacima, Demokratska partija socijalista imaće devet odbornika, Demokrate četiri, a Socijalistička narodna partija i pokret URA po jednog.

Demokratski front je saopštio da je pobedio i na izborima u Pljevljima i da je na osnovu 50 odsto obrađenih glasova osvojio 36 odsto, Demokratska Crna Gora 22, DPS 21, a Evropa sad 12 odsto.

Na osnovu toga, DF bi trebalo da ima 13 mandata, Demokratska Crna Gora osam, DPS sedam, Evropa sad četiri, a URA-SNP dva.

Stranačke reakcije

Nakon izbora sve stranke su saopštile da su zadovoljne osvojenim glasovima.

Uprkos lošem rezultatu pokreta Ura, njegov lider Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo zbog lošeg rezultata DPS-a, rekavši da je njegov pokret sačuvao “biće svog glasačkog tijela”.

Dosadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je ocijenio da je rezultat koji su osvojili respektabilan, iako je, kako kaže, očekivao da će građani više vrednovati ono što je urađeno tokom njegovog mandata:

“Ipak, hrabri to što je ideja građanske, evropske Podgorice dobila ubjedljivu podršku “.

Izvor: rs.n1info.com