Novčani iznos od 10.000 do 15.000 dinara – Stiže nova pomoć za građane, pogledajte koji su uslovi i način prijavljivanja

|

Za sada tri opštine u Srbiji, Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor, najavile su da počinju sa dodelom energetskih vaučera socijalno ugroženim građanima. Novčani iznos koji će se isplaćivati najsiromašnijima varira od opštine do opštine, od 10.000 do 15.000 dinara, ali je cilj isti: olakšanje plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva.

S obzirom da je ogrev drastično skuplji u odnosu na prošlu godinu, sve je manje građana koji ga mogu obezbediti. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. Na sličan korak odlučile su se i mnoge evropske zemlje među kojima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji je uveo “energetske vaučere” građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće najviše 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija. Ovim je predviđeno da sva socijalno ugrožena domaćinstava plaćaju račune za grejanje kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja.

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata time što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara. Prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev – drvo, pelet, brikete.

Socijalno ugroženi se za vaučere mogu prijaviti tako što će potrebnu dokumentaciju dostaviti Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

I opština Ruma uvodi subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić navela je da smo svi suočeni sa globalnim problemom energetske krize na tržištu, a da upravo zato opština mora da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima.

“U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP “Stambeno”, JP “Gas-Ruma” za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva”, objasnila je Ćirić.

Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

Izvor: blic.rs