Nenad Jezdić nakon što ga nisu pustili na KiM: “Izuzetno primitivno” – Ekipi predstave “Knjiga o Milutinu” zabranjen ulazak na Kosovo

|

Ekipi predstave “Knjiga o Milutinu” zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, a tim povodom se oglasio glumac Nenad Jezdić. Kako je Jezdić na samom početku istakao, da je sve što se desilo veoma tužno i da je nedopustivo donošenje ovakve odluke.

“Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom pozorištu, necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni”, rekao je Jezdić i obrazložio:

“Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu “Knjiga o Milutinu”, jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama, radovalo bi me da i ljudi Albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno primitivno”, izjavio je Nenad Jezdić za Blic nakon zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju.

Izvor: blic.rs