“Nisam maštala o kulama i gradovima”: Iznenadićete se kada vidite kojim poslom se bavi ova mlada žena

|

Jedina automehaničarka u Beogradu, Nina Svilarić, ovaj posao radi iz čiste ljubavi i velike zainteresovanosti za automobile. Kako je ispričala, sa 17 godina je sela u svoj prvi četvorotočkaš, i shvatila da je o njemu zanima mnogo više nego kod prosečnog ženskog vozača.

Ona je svoju priču započela samaterski, a sada je poprimila oblik profesionalnog rada, jer već nekoliko meseci radi u jednoj automehaničarskoj radionici u Beogradu.

– Jako me je zainteresovalo sve ovo, kada sam videla prvi servis automobila, sav alat i radionicu. Završila sam i mašinsku školu, za koju takođe važi da je muška, tako da se sve zajedno poklopilo – ispričala je kroz osmeh Nina.

Prema njenim rečima, ovaj posao nije težak za onog ko i voli da ga radi, tako da uz savremenu tehnologiju i alate nema prepreka da se žena njime bave.

Put do dobijanja njenog posla, nije bio težak,iako ga rade uglavnom muškarci, jer je imala cilj i bila je istrajna. Ipak, svesna je da ljudi prave razliku i poprilično se iznenade kada vide žensku osobu kako popravlja auto u radnom odelu.

– Svi su bili skeptični, i moja porodica i prijatelji, zato što sam žensko, ali kasnije su prihvatili, kad su videli da se sve to može postići – kazala je Nina gostujući u jutarnjem programu Nove S.

Međutim, reakcije su podeljene, kada govorimo o reakcijama klijenata.

– Dosta njih su šokirani, neki ne vole to, ali većina je prezadovoljna i srećni su kada me vide. Ima i komentara “kako tako lepo žensko da radi taj posao”, ali ja mislim da svako treba da se izbori da radi ono što voli – rekla je Nina.

Vlasnik automehaničarske radnje rekao je da se nije pokajao što je zaposlio Ninu.

– Razgovor za posao trajao je pet minuta, jer devojka zaista voli svoj posao, a to je glavni preduslov da bi se postalo pravi majstor – ne radnik, već majstor. Zato nije važno kog ste pola. Nina je to pokazala i već sada se vidi da ima želju da uči i ima veliki potencijal – rekao je on.

Ako se nekome ne dopada Ninin izbor zanimanja, trebalo bi da se dopadne njena odlučnost da uprkos svemu uspe i istraje u svojim željama, kao i činjenica da sa svojih 25 godina, ume da odgovori šta to hoće od života. Malo ko to ume da uradi i u mnogo poznijim godinama.

– Poručila bih svima da se bore za sebe i da slede svoje snove. Možda će vam ruke biti prljave, ali najbitnije je da imate čistu dušu i da radite ono što volite, a sve drugo se opere – kaže Nina.

Izvor: kurir.rs