Nevreme ne prestaje: RHMZ izdao upozorenje za još dva okruga u Srbiji – Očekuju se olujne nepogode i grmljavine

|

Do kraja dana širom Srbije očekuje se umeren do jaka kiša i ona će biti praćena obilnim pljuskovima sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujunim vetrom i veoma jakom grmljavinom.

U ovom trenutku nevreme se prostire od Banata preko Podunavlja, Braničevskog okruga, istočne Srbije, Pomoravlja i Šumadije do juga i jugoistoka Srbije i do Kosova i Metohije i u ovim predelima oluje su najintenzivnije. Svi ovi grmljavinski procesi u južnoj visinskoj struji premeštaće se prema severu.

Očekuje se nagli rast manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava na tokovima bujičnog karaktera, naročito u slivu Jadra, Drine, Kolubare, Jasenice, Peka, Mlave, Timoka, u slivu Zapadne Morave i u brdsko-planinskim predelima. Kada je reč većim rekama, nema opasnosti od poplava od padavina na našem području. Dobra vest da je nivo reka uglavnom nizak, tako da su one za sada spremne da prihvate obilne padavine, ali opasnost uvek postoji kod ekstremnih količina, naročito kod tokova sa bujičnim karakterom.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je novo upozorenje koje se odnosi na područje Braničevskog i Pomoravskog okruga na jake pljuskove, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar.

“U narednih sat vremena na području Braničevskog i Pomoravskog okruga obilni pljuskovi sa količinom kiše od 20 do 40 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar”, navodi se na sajtu RHMZ-a. Prema podacima sa sajta, upozorenje je objavljeno u 16 časova i 50 minuta.

Izvor: mondo.rs