“Nemojte da je neko suzu pustio, ljutiće se Žarko”: Kolege se potresnim rečima opraštaju od Lauševića na komemoraciji

|

Komemoracija povodom smrti legendarnog Žarka Lauševića počela je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Članovi porodice, kolege i prijatelji okupili su se da odaju počast voljenom Laušu.

Komemoracija je počela minutom ćutanja za Žarka Lauševića.

“Danas se opraštamo od našeg prijatelja, od dramskog umetnika, Žarka Lauševća. Prvi put se pojavio na ovoj sceni 1981. godine. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1982. Ostavio je neizbrisiv trag. Za svoja filmska i pozorišta ostvarenja dobio je brojne nagrade. Žarko Laušević je bio jedinstven. Molim vas da minutom ćutanja odamo počast Žarku Lauševiću”, započela je Tamara Vučković Manojlović ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Voja Brajović se sa suzama u očima obratio prisutnima, te je ispričao anegdotu sa Žarkom.

“Pitaju me šta to čini Žarka Lauševića velikim”, započeo je Voja, te je opisao priču jedne žene koja htela da postane balerina, ali u tome nije uspela.

“Bićete član baleta, ali nećete balerina”, preneo je reči jednog zvaničnika Voja balerini:

“Zašto? Vi nemate što može podići publiku na noge”. Žarko je to imao”, rekao je Brajović.

Brajović je opisao kakav velikan je bio Žarko, te je pročitao pesmu Branka Miljković “Kraj putovanja”.

“Nemojte da je neko suzu pustio. Ljutiće se Žarko”, rekao je Irfan Mensur na početku svog izlaganja.

“Nedostajaći mi naši razgovorio dok je bio u Njujorku. Nedostajaće mi njegovi tekstovi sa pitanjem: “Šta misliš?” Nedostajaće mi preporuke knjiga. Neodstajaćemo mu ono što sam ja njemu preporučivao. Nedostajaće mi poklon koji sam dobio od njega. Neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje”, rekao je Irfan Mensur i dodao:

“Ljudi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem, nije fer”, rekao je Irfan Mensur.

Zatim se video porukom obratila Svetlana Ceca Bojković.

“Sve je išlo sjajno do 1993. godine. Sledelilo je suđenje, kazna, zatvor. Tu tragediju je Žarko ispisao u 4 knjigi. To je bila težnja ka sopstvenog iskupljenju. Posle mukotrpnog lutanja, vratio se ponovo da zablista svojim glumačkim darom. Tome smo se svi divili. A onda je došla opaka bolest koja ga je odnela. Šta reći. Dragi Žarko, duboko smo potresni svojim odlaskom. Ispraćamo te sa tugom i velikom ljubavlju za tebe”, rekla je Ceca Bojković.

Milutin Mima Karadžić se prisetio kako je sreo Žarka Lauševića i kako su glumili zajedno u predstava.

“Mi smo sa predstavom “Marko Kraljević Superstar” obišli celu Jugoslaviju”, prisetio je Mima Karadžić. “Govorili smo i poeziju”, rekao je Mima, te je počeo da recituje.

“Moj dobri kume, putuj sa anđelima”, poručio je Mima Karadžić svom venčanom kumu.

Izvor: telegraf.rs