Nedelja pred nama pod uticajem visinskog ciklona: Samo 2 dana neće padati kiša – spremite se i za pad temperature

|

U nedelji koja je  pred nama očekuje nas svežije vreme, uz lokalne pljuskove, ponegde i uz grmljavinske oluje. A kakva nas vremenska situacija očekuje do 20. avgusta, pogledajte u tekstu ispod.

Nakon što je u subotu maksimalna temperatura u Srbiji dostigla čak 38 stepena, oslabljeni hladni front u vidu pojačanog severnog vetra doneo je drugog dana vikenda malo prijatnije i ugodnije vreme i niže maksimalne temperature za oko pet stepeni, objavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Od danas, pa sve do kraja ove nedelje Srbija i naše područje biće pod uticajem visinskog ciklona. Njegov centar će se danas i sutra nalaziti iznad Egejskog mora, a zatim u nastavku sedmice iznad našeg područja. Njegov uticaj na Srbiju biće takav da nas tokom cele sedmice očekuje promenljivo i nestabilno, ali i svežije vreme i bez vrućina, povremeno sa pljuskovima.

U Srbiji će do kraja dana biti promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u severnim i severozapadnim predelima. Moguće su i grmljavinske oluje. Samo će na jugu i jugoistoku biti sunčano. Maksimalna temperatura danas  biće od 30 stepena na severu i severozapadu do 35 stepena na istoku i jugoistoku Srbije, a biće povećan i osećaj žege.

U utorak će u  svim predelima Srbije biti promenljivo oblačno, sparno, ali i svežije vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguće su i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Maksimalna temperatura biće od 26 stepena na zapadu i severozapadu do 32°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 27 stepena.

U sredu veoma slično vreme, samo će na severu Srbije biti uglavnom suvo i to uglavnom u Vojvodini.

U četvrtak i u petak u većem delu Srbije biće suvo i pretežno sunčano, povremeno uz oblačnost, a tek ponegde se očekuje veoma retka pojava lokalnog pljuska sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u četvrtak od 25 do 30 stepena, u Beogradu do 26 stepena, a u petak će biti toplije, temperatura u većini zemlje će biti oko 30 stepena.

Za vikend ponovo promenljivo i oblačno vreme, u većini predela uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, ponegde i uz grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura u subotu oko 30°C, a u nedelju u manjem padu.

Nakon dugotrajnih vrućina, ove nedelje ćemo konačno uživati u temperaturama koje će biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, tako da se velike vrućine ne očekuju. U prilog tome će ići i povremeni i pojačan severni i severozapadni vetar.

Iza nas je i veoma sušni period, pa su posledice u poljoprivredi veoma velike, naročito u Vojvodini gde su posledice skoro pa katastrofalne, naročito u centralnim predelima Vojvodine. Česti su požari na otovrenom, a vodostoji velikih reka poput Save i Dunava su na istorijskom minimumu, što znatno otežava rečni saobraćaj, ali i ugrožava živi svet u rekama.

U sedmice pred nama u većem delu Srbije palo bi od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno u zonama grmljavinskih oluja i nepogoda i preko 50 milimeatar, ali će i ovog puta padavine biti veoma neravnormerno raspoređene.

U pojedinim delovima Srbije očekivane padavine ublažiće sušu, ali na mnogim lokacijama padavine će biti nedovoljne da se situacija popravi. Inače i pored očekivanih padavina, situacija na rekama biće i dalje veoma alarmatna i u narednim mesecima,barem do jeseni, jer da bi se situacija vratila na normalu na Savi i Dunavi, neophodno je da narednih meseci vreme bude veoma kišovito ne samo na našem području, već i širom centralne Evrope.

Nakon prijatnije nedelje pred nama, uz povremene pljuskove, prema trenutnim prognozama sledeće sedmice ponovo će biti veoma toplo, uz temperature preko 30 stepena, oko 17-18. avgusta i oko 35 stepena, da bi potom ponovo došlo do manjeg osveženja sa pljuskovima, uz povratak temperatura na prosečne vrednosti.

Izvor: telegraf.rs