NBS zatvorila 144 menjačnice: Isti lanac, a u svakoj važi drugi kurs – Ovo je zvanični kurs za sutra, proverite pre odlaska u menjačnicu

|

Za prvih mesec dana od stupanja na snagu novih propisa Narodne banke Srbije privremeno su zatvorene 144 menjačnice. Najveći broj menjača koji nisu poštovali Odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja menjačkog poslovanja bilo je u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Subotici, Velikoj Plani, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Užicu, Nišu i Vranju.

U postupku pojačane kontrole menjačkog poslovanja utvrđene su različite nepravilnosti, a dešavalo se da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, da nije istakao listu provizija, kao i da je popisom blagajne utvrđen višak odnosno manjak gotovine i efektive.

Takođe, bilo je i situacija da je menjačke poslove obavljala osoba koja nije posedovala neophodan sertifikat, da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane, da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduje svu propisanu dokumentaciju, ali i da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

Sutra, u utorak 19. aprila 2022. godine, zvanični srednji kurs biće 117,7314 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, te nije zgoreg znati ovu informaciju pre nego se uputite u menjačnicu.

Izvor: espreso.co.rs