Najbolji pas “operativac” Zigi traga za Dankom – Vodič službenog psa otkrio važan detalj: “Može da nanjuši samo…”

|

Čuveni pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, Zigi, stigao je danas, zajedno sa vatrogascima iz Novog Sada, u Bor i pridružio se potrazi za malom Dankom Ilić (2). Zigi, star deset godina, službeni pas MUP-a Sektora za vanredne situacije u penziji, nakon razornog zemljotresa u Turskoj pomagao je u pronalasku zatrpanih i specijalno je treniran za takve situacije.

Pas je u misiju pomoći ugroženima u Turskoj u februaru prošle godine upućen kao ravnopravan član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Zigi je belgijski ovčar i prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica. Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Zigijev vodič je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Radojević vodi brigu o psu. Za svoje podvige Radojević je dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine. Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga i Srbiji i inostranstvu.

Mili Radojević je za Mondo pojasnio da psi ceo svoj život zasnivaju na čulu mirisa, a da je sistem pronalaženja ljudi vrlo specifičan. Trenutno ne može da otrkiva detalje potrage za nestalom Dankom, ali je istakao da Zigi traga za živom osobom.

“Pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima može da nanjuši samo živu osobu”, objasnio je Radojević, a u prethodnom intervjuu je pojasnio kako izgleda potraga službenih pasa.

“Strujanje vazduha je specifično kada je u pitanju ruševina i ova situacija. Postoji elementi gde može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Kad oseti miris on laje, pokaže izvor mirisa”, ispričao je tada za “Mondo” Mili Radojević.

Najteža i najkomplikovanija pretraga na kojoj je Zigi bio angažovan, jeste slučaj devojčice koju je 2019. godine oteo Malčanski berberin:

“Isto smo tamo bili pripojeni timu koji vrši pretragu i tad smo isto radili neki novi segment, široko područje traženja, gde ideš po nekim lokacijama, šuma, mrak, to je nešto što je pre same Turske bilo upečatljivo. Ali naravno sama Turska je nešto što ostavlja dubok trag”, rekao je Zigijev vodič.

Izvor: mondo.rs